IAEA VS. TEHERAN

Predstavnici nadzornog tijela UN-a za atomsku energiju napustili Iran, rezultati posjeta još nejasni

Agencija ne navodi ništa o tome jesu li dvije strane razgovarale i o zastoju u pregovorima
 Hamid Foroutan/Afp

Predstavnici nadzornog tijela Ujedinjenih naroda za atomsku energiju u ponedjeljak su napustili Iran nakon razgovora s čelnikom tamošnje organizacije za nuklearnu energiju, izvijestila je iranska agencija ISNA.

Agencija ne navodi ništa o tome jesu li dvije strane razgovarale i o zastoju u pregovorima zbog tragova uranija na neprijavljenim mjestima.

To pitanje prepreka je napretku u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015., koji je trebao obuzdati sporni program obogaćivanja uranija u zamjenu za ukidanje sankcija. SAD je pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom izašao iz tog dogovora 2018. godine.

Razgovori o obnovi nuklearnog sporazuma stoje na mjestu od rujna. Zapadne sile optužuju Islamsku Republiku za iznošenje nerazumnih zahtjeva nakon što se činilo da se sve strane približavaju dogovoru.

Postizanje dogovora otežalo se ove godine kad su iranske vlasti brutalno reagirale na ulične prosvjede te nakon što je Teheran Rusiji poslao dronove za napad na Ukrajinu. Teheran je i ubrzao svoj nuklearni program, što također podiže političku cijenu ukidanja sankcija toj zemlji.

Iran je priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama, ali je rekao da su one poslane prije ruske invazije na Ukrajinu.

Govoreći na konferenciji u Teheranu, Kamal Kharrazi, viši savjetnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, rekao je da je pitanje nuklearnih zaštitnih mjera posljednje koje se treba riješiti prije oživljavanja sporazuma, objavila je poluslužbena novinska agencija Tasnim.

"Iran je spreman vratiti se svojim obvezama iz nuklearnog sporazuma. Mnogi su problemi riješeni u pregovorima, sada je preostalo jedino pitanje zaštitnih mjera", citirao je Kharrazi.

"Nadamo se da će ovo pitanje biti riješeno tijekom posjeta izaslanstva nuklearne agencije Teheranu", rekao je.

SAD je u listopadu objavio da oživljavanje sporazuma nije u njegovom „fokusu“ jer je Iran pokazao nedovoljno interesa.

ISNA je prenijela da je izaslanstvo UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koje je predvodio zamjenik glavnog direktora za mjere zaštite, Massimo Aparo, održalo pregovore s iranskim timovima i sastalo se s Mohammadom Eslamijem, čelnikom iranske organizacije za atomsku energiju.

Dvije strane razmijenile su mišljenja o "budućoj zajedničkoj suradnji i programima, uz pitanje zaštitnih mjera", objavila je ISNA.

Eslami je prošli tjedan rekao kako se nada da bi posjet IAEA-e mogao pomoći u rješavanju otvorenih pitanja između dviju strana.

Ta agencija je prošle godine priopćila da Iran nije uspio objasniti tragove uranija pronađene na nekoliko neprijavljenih lokacija, što je, kako je IAEA rekla, utjecalo na njezinu sposobnost da provjeri jesu li iranske nuklearne aktivnosti dio mirnodopskog energetskog projekta, kao što je Teheran uvijek tvrdio, ili služe razvoju nuklearnog naoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:02