NOVI MINISTAR

Predstavnik Hrvata Žigmanov u srbijanskoj vladi preuzeo ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov prvi je predstavnik hrvatske manjine u srbijanskoj vladi

Tomislav Žigmanov

 Goran Mehkek/Cropix

Novi srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je u četvrtak preuzimajući dužnost, da taj resor predstavlja izazov, ali da će zahvaljujući dobrim polaznim osnovama biti lakše odgovoriti svim otvorenim pitanjima i izazovima, priopćilo je to ministarstvo.

Srbija je u srijedu dobila novu vladu s 28 ministara, koju će trećem mandatu voditi dosadašnja premijerka Ana Brnabić i u kojoj će prvi puta biti predstavnik hrvatske manjine Tomislav Žigmanov.

Žigmanov je danas preuzeo dužnost od dosadašnje ministrice Gordane Čomić, primivši od nje i izvješće o radu resornog ministarstva.

Čomić je upoznala Žigmanova s rezultatima rada Ministarstva i aktivnostima koje su u tijeku, naglasivši da u tom resoru rade profesionalci, ljudi koji su posvećeni unapređenju ljudskih i manjinskih prava i jačanju kulture dijaloga.

Čelnik vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov, koji će voditi resor ljudskih i manjinskih prava, prvi je predstavnik hrvatske manjine u srbijanskoj vladi.

On je ranije u izjavi vojvođanskom tjedniku „Hrvatska riječ“, rekao je kako to doživljava kao priznanje za dosljedno zalaganje za demokraciju i za prava hrvatske zajednice.

„Kroz ovu gestu našeg sudjelovanja u vladi Srbije može se iščitavati da će i država promijeniti svoje politike kada je u pitanju rješavanje naših problema. Naravno, to je priznanje da se u našoj borbi za svoja manjinska prava nismo zalagali za interese samo Hrvata, već smo prepoznati kao subjekti koji se dosljedno i cjelovito zalažu za sveukupni boljitak pripadnika manjinskih zajednica, što naravno utječe i na razvoj Srbije kao pluralnog i tolerantnog društva“, izjavio je Žigmanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:09