UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Predstojnik ureda Zelenskog: ‘Pogledajte ovu kuću. To mogu samo zle životinje. Ubili su djevojčicu‘

Ključne događaje u ratu u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Kuća u kojoj je poginula djevojčica

 -/Afp

Ključni događaji:

- u novom ruskom napadu na Zaporižje poginula i djevojčica (11)

- Zelenski: Ukrajina je na putu da se pridruži NATO-u


Zelenski bi mogao u svibnju posjetiti Njemačku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi u svibnju posjetiti Njemačku u povodu dodjele Nagrade Karla Velikog ukrajinskom narodu i njemu osobno.

Svečanost će se održati u gradskoj vijećnici u Aachenu na zapadu Njemačke 14. svibnja.

Organizatori se pripremaju za tu mogućnost, objavio je Grad Aachen uoči Uskrsa.

No Zelenskijeva nazočnost ovisit će "jako o ratnoj situaciji u to vrijeme i odgovarajućim sigurnosnim aspektima", rekli su.

Ne bude li mogao doći osobno, pridružit će se putem video veze, rekli su organizatori, dodajući da se pripremaju i za tu opciju.

Na svečanosti će govor održati predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Nazočan će biti i njemački kancelar Olaf Scholz, a mogli bi prisustvovati i poljski premijer Mateusz Morawiecki ili predsjednik Andrzej Duda te francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Datum svečanosti već je pomaknut naprijed zbog održavanja samita G7 u Hirošimi 19. svibnja. Trebala se održati 18. svibnja, na Uzašašće.

Nagrada Karla Velikog Grada Aachena dodjeljuje se od 1950. za promicanje jedinstva Europe.

Prošle godine dobili su je bjeloruske aktivistkinje za građanska prava Svetlana Tihanovska, Veronica Tsepkalo i Marija Kolesnikova.


Ukrajinci: U ruskom napadu poginula djevojčica

Najmanje dvije osobe poginule su u novim ruskim napadima u Zaporižji, objavile su ukrajinske vlasti u nedjelju. Muškarac i 11-godišnja djevojčica poginuli su u padu projektila na njihov dom, priopćile su u nedjelju vlasti grada na jugu Ukrajine.

Predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu Andrij Jermak objavio je fotografiju uništene kuće na Telegramu. Napadače je nazvao "zlim životinjama". Rusija je anektirala regiju Zaporižje, ali ne kontrolira glavni grad regije.

Jermak i drugi visoki ukrajinski dužnosnici zaželjeli su sretan Uskrs Ukrajincima koji, poput zapadnih kršćana, slave Isusovo uskrsnuće. U Ukrajini sve više kršćana sada obilježava blagdane prema zapadnom obredu, a ne prema starom julijanskom kalendaru Ruske pravoslavne crkve koja slavi Uskrs tek za tjedan dana.

Tradicionalno su pravoslavni kršćani u Ukrajini obilježavali crkvene blagdane na isti način kao u susjednoj Rusiji. Od ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, sve se glasnije žele razlikovati od Rusije, pa i promjenom crkvenog kalendara.


Zelenski: Ukrajina je na putu da se pridruži NATO-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je rekao da još uvijek vidi svoju zemlju na putu ka pristupanju NATO-u, unatoč tome što ruski rat ne pokazuje znakove jenjavanja ni nakon 13 mjeseci sukoba.

Ovog tjedna smo vidjeli dobar smjer „kretanja prema NATO-u”, kroz novu vojnu pomoć Zapada i druge izraze međunarodne potpore, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci.

Zelenski se referirao na prijedlog Litve da pozove Ukrajinu da postane članica NATO-a na summitu vojnog savez koji će se održati u srpnju u Vilniusu te je potom zahvalio toj zemlji.

Parlament te baltičke zemlje odlučio je ovog tjedna zatražiti da se Ukrajinu pozove da se pridruži savezu na summitu zakazanom za 11. i 12. srpnja.

Težnju Ukrajine da se pridruži NATO-u, Kremlj nerijetko navodi kao jedan od razloga ruske invazije prošle veljače.

Prošle se godine Zelenski zalagao za „ubrzani” pristup NATO-u, nadajući se da će Ukrajina dobiti povlašteni tretman. SAD i druge članice saveza, poput Njemačke, izrazile su rezervu prema tome budući da je jedan od preduvjeta za ulazak ne uključenost u međunarodne sukobe.

Zelenski je u poruci pozvao na potporu zemljama koje se tek trebaju jasno distancirati od Rusije, rekavši da se Ukrajinci bore za univerzalne vrijednosti koje su bliske svim narodima.

"Svi cijene sigurnost i zaštitu od terora", rekao je Zelenski dodavši da se Rusija zalaže za "koncentracijske logore, deportaciju djece, silovanje žena i spaljivanje gradova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 08:26