POPULARNE DESTINACIJE

Pregled covid pravila u velikim europskim državama: Što vam treba za prelazak granice?

Svi oni željni putovanja morat će se naoružati strpljenjem kako bi razaznali tko i kada smije ući u koju zemlju
Zračna luka u Palma de Mallorci
 Jaime Reina/AFP

Nakon više od godinu dana života u skladu s epidemiološkim restrikcijama zbog širenje koronavirusa, Europa svoja vrata ponovno otvara za turiste iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih svjetskih zemalja, a sve ciljem kako bi se nešto njihovih novaca slilo u blagajne lokalnih kafića, restorana i raznih kulturnih znamenitosti.

No, svi oni željni putovanja morat će se naoružati strpljenjem kako bi razaznali tko i kada smije ući u koju zemlju, piše The Associated Press.

Budući da su članice Europske unije tijekom pandemije inzistirale na samostalnom kontroliranju vlastitih granice, Unija sada nema jedinstven sustav za obradu turističkih ulazaka već svaka zemlja ima svoj. Situaciju dodatno komplicira činjenica da je Velika Britanija početkom 2020. godine istupila iz EU-a.

Evo pregleda trenutno važećih pravila za ulaz u neke popularne europske turističke destinacije.

The Associated Press pritom napominje da bi prilikom provođenja propisa koje su donijele vlade moglo doći do konfuzije jer će ih morati interpretirati djelatnici avioprijevoznika i željezničkog prijevoza.

FRANCUSKA

Ako ste cijepljeni, možete ući u Francusku. To, međutim, vrijedi samo za osobe koje su cijepljene cjepivima koje je odobrila Europska unija - Pfizerom, AstraZenecom, Modernom te Johnsonom & Johnsonom. Stanovnici onih zemalja u kojima su se koristila ruska i kineska cjepiva ne mogu u Francusku.

Francuska je svoje granice službeno otvorila u srijedu. Cijepljeni turisti koji nisu žitelji Europe i oni iz nekoliko "zelenih" zemalja u Francusku će moći ući s negativnim PCR testom koji nije stariji više od 72 sata ili antigenskim testom koji nije stariji više od 48 sati. Djeca mlađa od 11 godina moći će putovati u pratnji cijepljene odrasle osobe, a starija od 11 godina morat će posjedovati negativan PCR ili antigenski test.

Turisti iz zemalja na "crvenoj" listi, odnosno zemalja u kojima kolaju zabrinjavajuće varijante koronavirusa te onih u kojima raste broj zaraženih u Francusku neće moći ući. Takvih je zemalja trenutno 16, a među njima su Indija, Južnoafrička republika i Brazil.

Necijepljeni potencijalni putnici iz "narančastih" zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, u Francusku ne mogu doći zbog turizma već samo iz nužde, odnosno konkretnih razloga.

ITALIJA

Turisti iz SAD-a u Italiju mogu ući od sredine svibnja 2021. godine, no ako ne dolaze na letovima koji su "testirani na covid", onda po dolasku moraju odraditi 10-dnevnu samoizolaciju. Da bi se neki let smatrao testiranim na covid, putnici se na njega testiraju prije i poslije samog leta, a relevantnim tijelima moraju reći kamo sve idu kako bi im se moglo ući u trag u slučaju da se netko s kime su bili u kontaktu zarazi koronavirusom.

Letovi "testirani na covid" trenutno lete na relaciji između SAD-a, Kanade, Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata te Italije.

Italija je tijekom svibnja svoja vrata otvorila i turistima iz Izraela i Velike Britanije, što znači da isti ne moraju obrazložiti zašto je njihov dolazak na Čizmu nužan i odraditi obaveznu samoizolaciju, ali moraju na ulazu u zemlju pokazati negativan test na covid koji nije stariji od 48 sati.

Tih se pravila moraju pridržavati i putnici iz zemalja Europske unije te oni koji dolaze letovima koji su "testirani na covid".

GRČKA

O turizmu ovisna Grčka turiste iz SAD-a prima još od travnja 2021. godine, a sada joj mogu doći i turistički putnici iz Kine, Velike Britanije i 20 drugih zemalja. Svi oni po dolasku moraju pokazati da su cijepljeni ili da su na PCR testu bili negativni na covid. Također, relevantnim tijelima moraju reći kamo idu. Ova direktiva ističe 14. lipnja, no mogla bi se produžiti.

Službena je Atena dugo od Unije tražila da donese jedinstvena pravila za inozemne putnike, međutim nije čekala da se ona i donesu.

Grčka, Njemačka i još pet članica EU-a 1. su lipnja uvele digitalne covid putovnice kako bi putnicima olakšale kretanje za vrijeme pandemije. Ostatak članica Unije iste uvodi 1. srpnja.

ŠPANJOLSKA

Španjolska je u ponedjeljak svoja vrata otvorila za sve cijepljene turiste iz SAD-a i većine drugih zemalja te za europske putnike koji mogu dokazati da nisu zaraženi koronavirusom. Amerikanci i većina drugih neeuropskih putnika svoju će procijepljenost dokazati službenim dokumentima zdravstvenih vlasti.

Španjolci će primiti sve turiste koji su cijepljeni s četiri cjepiva koja je odobrila Europska unija te s dva kineska koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija. Cijepljeni turisti moraju pokazati da su drugu dozu cjepiva (ili jedinu u slučaju cjepiva Johnson & Johnson) primili najmanje 14 dana prije putovanja.

Brazilci, Južnoafrikanci, Indijci, necijepljeni Amerikanci te brojni drugi putnici iz neeuropskih zemalja trenutno ne mogu turistički posjetiti Španjolsku.

Turisti iz zemalja niskog rizika, poput Velike Britanije, mogu u Španjolsku ući bez ikakvih zdravstvenih papira. Građani EU, međutim, moraju dokazati ili da su cijepljeni ili da su nedavno preboljeli covid ili da su vlasnici ne više od 48 sati starog negativnog testa na covid, neovisno o tome je li riječ o PCR ili antigenskom.

VELIKA BRITANIJA

Britanija zemlje svijeta dijeli u tri skupine s obzirom na to koliko su rizične - zelenu, narančastu i crvenu. Sjedinjene Američke Države i većina zemalja Europske unije trenutno se nalaze na narančastoj listi, što znači da turisti iz tih zemalja prije dolaska ili odmah po dolasku moraju odraditi 10-dnevnu karantenu.

Američki i britanski avioprijevoznici od vlasti traže da se uspostavi sigurni koridor koji bi omogućio nastavak turističkih putovanja. Očekuje se da će britanski premijer Boris Johnson o tome ovog tjedna razgovarati s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom na summitu zemalja skupine G7 koji se odvija u Engleskoj.

Uz to, pojedine su zemlje Unije uvele posebne restrikcije za putnike iz Britanije zbog opasnih sojeva korone koji kolaju Otokom.

EUROPSKA UNIJA

Kao što je već rečeno, Europska unija nema jedinstvenu graničnu i covid politiku, no mjesecima radi na implementaciji digitalne covid potvrde koja bi cijepljenima, nedavno testiranima i onima koji su bolest preboljeli omogućila lakše kretanje Unijom. Europski parlament plan za uvođenje potvrde podržao je u srijedu.

Španjolska, Njemačka, Grčka, Bugarska, Češka, Danska, Poljska i Hrvatska već koriste digitalne covid potvrde, a ostatak zemalja članica s implementacijom kreće 1. srpnja.

Iako je namijenjena državljanima EU, Amerikanci i drugi svjetski putnici mogu je pokušati izvaditi, ali samo ako nadležna tijela u državi članici u koju ulaze uvjere da ispunjavaju uvijete za izdavanje iste. Kako SAD nema jedinstveni sustav za potvrdu procijepljenosti, to će ići malo teže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:17