PODIJELJENI MANDATI

Pregovore s Hrvatskom vodit će Čeh Štefan Füle

Novi/stari predsjednik Komisije predstavio je ‘europski tim koji će voditi europsku politiku’. Jose Barroso podijelio je mandate svojim suradnicima u Europskoj komisiji
 AP

BRUXELLES - Olli Rehn će se nakon proširenja baviti financijama, a Neelie Kroes će nakon tržišnog natjecanja brinuti o digitalnim pitanjima. To su možda najveća iznenađenja u raspodjeli portfelja europskih povjerenika jer se očekivalo da Kroes, koja je ratovala sa svjetskim korporativnim divovima, ostane na nekom od jačih ekonomskih položaja.

Rehn kotira visoko

Rehn je dobio značajan resor budući da liberali nisu dobili niti jednu drugu značajniju poziciju. Nakon što je početkom tjedna Jose Manuel Barroso od svih 27 zemalja članica dobio potvrđene kandidate za članove nove (njegove druge) Europske komisije, jučer im je podijelio resore. “Imamo europski program, a sada imamo i europski tim”, izjavio je Barroso. Otprije je bilo poznato da će visoka povjerenica za vanjske poslove i sigurnost biti barunica Catherine Ashton. Proširenjem će se u novih pet godina mandata EK baviti Štefan Füle, predstavnik Češke Republike. Dakle, s njime će Hrvatska voditi završne razgovore prije zaključenja pregovora u ulasku u članstvo EU. Joaquin Almunia, Španjolac, će se baviti tržišnim natjecanjem, dakle u razgovorima s njim će se rješavati sudbina hrvatskih brodogradilišta (možda bi mogao imati razumijevanja za naše probleme jer su i Španjolci imali velikih okapanja s EK oko svojih škverova).

Potočnik ostaje

Resor unutarnjih poslova dobila je Cecilia Malmstroem iz Švedske, a Janez Potočnik iz Slovenije je ostao povjernik, ali je sada dobio resor zaštite okoliša.

Ovo je prva Europska Komisija koja će biti potvrđena prema pravilima Lisabonskog ugovora, što znači da će svi povjerenici prvo proći saslušanje u Europskom parlamentu, koji potom mora potvrditi cijelu Europsku komisiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:28