antiviralne pilule

Pregovori EU oko eksperimentalnog lijeka za covid: ‘Razgovori s Merckom dalje su odmakli nego s Pfizerom‘

Obje američke tvrtke razvile su antiviralne pilule koje pokazuju obećavajuću djelotvornost u kliničkim ispitivanjima
 Jakub Porzycki/AFP

Europska unija pregovara s tvrtkama Merck & Co i Pfizer o potencijalnim ugovorima o nabavi njihovih eksperimentalnih lijekova protiv covida-19, rekao je europski dužnosnik, dodavši da su pregovori s Merckom dalje odmakli.

Obje američke tvrtke razvile su antiviralne pilule koje pokazuju obećavajuću djelotvornost u kliničkim ispitivanjima provedenim na odraslim osobama s visokim rizikom od ozbiljnih oboljenja. Pfizerova učinkovitost je na 89, a Merckova na oko 50 posto.

„Traju kontakti s obje tvrtke“, rekao je u ponedjeljak Reutersu izvor iz EU-a upoznat s pregovorima, pod uvjetom anonimnosti.

Razgovori s Merckom dalje su odmakli jer je ta tvrtka već počela slati potrebne podatke Europskoj agenciji za lijekove (EMA), dodao je izvor.

Pfizer tek treba poslati podatke jer su preliminarni rezultati ispitivanja objavljeni tek prošli tjedan, mjesec dana nakon Merckovih.

Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira pregovore s farmaceutskim tvrtkama u ime europskih država, odbio je komentirati pregovore, a to nisu učinile ni dvije kompanije.

Europski dužnosnici su o nabavci lijekova razgovarali na susretu prošli tjedan, rekao je izvor, dodavši da ih 27 članica želi što prije kupiti, no da želi i garancije da su sigurni.

Zasad je Merckova pilula odobrena samo u Velikoj Britaniji. Oba lijeka daju se pet dana. Po tri Pfizerove pilule uzimaju se ujutro, a tri po noći, dok je kod Mercka režim isti, samo s četiri pilule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:23