ČEKA SE NASTAVAK

Pregovori o nuklearnom sporazumu s Iranom odgođeni zbog konzultacija u prijestolnicama

‘Trenutno smo bliže dogovoru nego ikad, no i dalje postoje razlike među nama, a neće biti lagan posao premostiti ih‘
Abas Arakči i Kazem Gharib Abadi 
 JOE KLAMAR/AFP

Pregovarači Irana i šest svjetskih sila odgodili su nastavak pregovora u nedjelju o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. te se vraćaju u prijestolnice na konzultacije o nesuglasicama, rekao je u nedjelju šef teheranske delegacije.

- Trenutno smo bliže dogovoru nego ikad, no i dalje postoje razlike među nama, a neće biti lagan posao premostiti ih - rekao je Abas Arakči u Beču za iransku televiziju.

- Večeras se vraćamo u Teheran - dodao je. Ne zna se kad će se službeni pregovori nastaviti.

U petak je na predsjedničkim izborima u Iranu pobijedio tvrdolinijaš Ebrahim Raisi koji će zamijeniti pragmatičnijeg Hasana Rouhanija. Završnu riječ u Iranu ipak ima vrhovni vođa Ali Hamnei koji će donijeti konačnu odluku o obnavljanju sporazuma, što bi značilo i ukidanje američkih ekonomskih sankcija nad bliskoistočnom državom.

Pregovori u Beču o određivanju koraka koje će SAD i Iran poduzeti u sklopu nuklearnog sporazuma traju od travnja.

- Premošćivanje razlika zahtijeva odluke koje većinom treba donijeti druga strana. Nadam se da ćemo u idućem krugu pregovora prijeći taj kratak, ali težak put - dodao je Arakči.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett u nedjelju je pak poručio svjetskim silama da ne pregovaraju s novim iranskim predsjednikom o nuklearnom sporazumu, tvrdeći da će on vladati "režimom brutalnog krvnika".

- Izbor Raisija je, rekao bih, posljednja prilika za svjetske sile da se probude prije nego što se vrate nuklearnom sporazumu i shvate s kim imaju posla - izjavio je Bennett na sjednici vlade.

- Režimu brutalnih krvnika nikad se ne smije dopustiti da posjeduje oružje masovnog uništenja. Stav Izraela po tom pitanju neće se mijenjati - rekao je novi izraelski premijer.

Teheran u Beču pregovara sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. jednoglasno povukao i obnovio Iranu sankcije, a sadašnji predsjednik Joe Biden spreman je vratiti se sporazumu, ali traži da Islamska Republika potpuno poštuje odredbe sporazuma iz 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:31