MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Pregovori spustili cijene nafte ispod 91 dolara

Tržišta je u prošlom tjednu poljuljala eskalacija geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada na iranski konzultat u Damasku

Ilustrativna fotografija

 Saeed Khan/Afp

Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 91 dolara zahvaljujući stišanoj zabrinutosti za opskrbu nakon izraelskog povlačenja dijela postrojbi iz palestinskog Pojasa Gaze i novog ciklusa pregovora o primirju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 62 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 90,55 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 52 centa, na 86,39 dolara.

Tržišta je u prošlom tjednu poljuljala eskalacija geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada na iranski konzultat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika. Iran je za napad optužio Izrael i najavio odgovor.

Izrael je pak u nedjelju objavio da će dodatno smanjiti broj vojnika u palestinskom Pojasu Gaze, a izložen je i pojačanom pritisku da ublaži humanitarnu krizu na okupiranom palestinskom teritoriju kojem prijeti glad.

Napetost su ublažili i obnovljeni pregovori Izraela i palestinskog Hamasa o primirju, iako je dužnosnik palestinske grupe u ponedjeljak naglasio da nisu iznjedrili napredak.

Zabrinutost za opskrbu raspirili su u proteklih desetak danas i učestali ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji, ali trgovce je umirila odluka Moskve da u sklopu dogovora sa članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika smanjuje proizvodnju, ali ne i izvoz.

Trgovci pozorno prate i podatke iz SAD-a kako bi procijenili kada bi središnja banka mogla sniziti kamatne stope, što bi potaknulo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. Američki poslodavci pojačali su tempo zapošljavanja u ožujku, što znači da bi Fed mogao odgoditi ublažavanje monetarne politike.

Tržište trenutačno nema dovoljno fizičkih pokazatelja kojima bi pravdalo cijenu barela u rasponu od 90 do 100 dolara, zaključuje John Evans iz brokerske kuće PVM.

"No, ograničen je i potenciijal za pad cijena, bar trenutno, s obzirom na eksplozivnu prirodu aktualnih geopolitičkih kriznih arena na Bliskom istoku i u Ukrajini/Rusiji i pojačani interes velikih ulagača", dodao je Evans.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,54 dolara, na 91,12 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:12