POTRES I ŠOK U UAE

Prekid s poviješću, uvedena tradicija Zapada: Dan za molitvu postao radni. ‘Bit će to teška borba‘

Stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata pokušavaju uskladiti rad i molitvu petkom dok se zemlja prebacuje na vikend subotom i nedjeljom

Jučerašnji dan bio je prvi radni petak un UAE ikada

 Karim Sahib/AFP

Zaposlenici i školarci pokušavali su jučer uskladiti posao i učenje s tjednim muslimanskim molitvama prvog ikada radnog petka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da je ta zaljevska zemlja formalno prešla na zapadnjačku tradiciju vikenda subotom i nedjeljom.

Neki su negodovali zbog promjene te su tvrtke podijelile po tom pitanju. Dok su se mnogi 'prešaltali' na vikend po zapadnjačkoj tradiciji, neke su privatne tvrtke ostale pri obilježavanju vikenda petkom i subotom, kako je tradicionalno i u drugim zaljevskim zemljama, prenosi The Guardian.

Tjedni dan molitve, petak, oduvijek je bio slobodan dan u UAE, gdje se do 2006. vikend obilježavao od četvrtka do petka.

Činilo se da su džamije bile pune jer su vjernici s molitvenim prostirkama došli na molitvu kao i obično, prije nego što su se mnogi od njih ponovno vratili u urede.

image
Karim Sahib/AFP

"Radije bih uzela (petak) slobodno", rekla je 22-godišnja Britanka Rachel King, koja radi u ugostiteljstvu i već šest mjeseci živi u Dubaiju.

"To je ono što svi poznajemo i sviđa nam se - imati slobodan petak i otići na određena mjesta koja su otvorena i gdje možemo raditi određene stvari. No, sada će to biti subota".

Problem neusklađenosti

Ujedinjeni Arapski Emirati su u prosincu izdali iznenađujuću najavu o promjeni vikenda za javni sektor zbog borbe s rastućom konkurencijom u međunarodnom poslovanju iz drugih zemalja Zaljeva, posebice Saudijske Arabije.

Državna tijela i škole radit će četiri i pol dana u tjednu, a zatvaraju se petkom u 12 sati, prije fiksno određenog vremena molitve u 13:15 sati.

image
Karim Sahib/AFP

Od 195 tvrtki koje je anketirala konzultantska tvrtka za ljudske resurse Mercer, samo 23 posto njih pripremalo se za rad od četiri i pol dana u tjednu, no više od polovice izjasnilo se bi se prebacile na vikend subotom i nedjeljom.

"Srećom, imam slobodne dane kad i moja djeca, ali to nije slučaj s mojim mužem", rekla je Fati, koja radi u međunarodnoj distribucijskoj tvrtki te je zamolila da se ne navodi njezino puno ime.

"On radi za multinacionalnu kompaniju koja u ovom trenutku nije promijenila svoj raspored. Nadam se da će to učiniti brzo, inače će naš obiteljski život biti uništen".

image
Karim Sahib/AFP

Gotovo trećina tvrtki bila je zabrinuta zbog utjecaja novonastale neusklađenosti s drugim zemljama u regiji, pokazala je anketa Mercera.

Sharjah riješio problem trodnevnim vikendom

"Puno radimo s Egiptom i Saudijskom Arabijom", kaže Rana, zaposlenica tvrtke koja se bavi organiziranjem svečanih događanja. Ona navodi da će neki od njezinih timova morati raditi nedjeljom.

Financijska četvrt Dubaija bila je neuobičajeno tiha u petak s obzirom na velik broj ljudi koji rade na daljinu, posebno u vrijeme porasta razine zaraze covidom, kada i mnoga djeca imaju nastavu online.

"Danas je prvi radni petak i pomalo je čudno", rekao je 34-godišnji Ahmad Bilbisi, inače zaposlenik banke.

image
Karim Sahib/AFP

"Meni to ima smisla, barem za bankarsku industriju. Sada radimo isti dan kao i svi ostali na svijetu".

Novi raspored bio je glavna tema rasprava na društvenim mrežama, a jedan korisnik Twittera požalio se na novinu.

"Osjećam se tako pogrešno", napisao je.

"Moje tijelo i um potpuno su se priviknuli na slobodan petak. Mislim da će danas to biti duga i teška borba", komentirali su neki drugi.

Sharjah, Dubaiju susjedni emirat, pronašao je, pak, jednostavno rješenje - uveli su petak, subotu i nedjelju kao trodnevni vikend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 12:00