OZBILJNO UPOZORENJE

PREKIDI CIJEPLJENJA ZBOG COVIDA-19 UGROŽAVAJU ŽIVOTE DJECE 'Ospice su u porastu, difterija, kolera... To će biti pravi problem'

 
 Ilustracija / Profimedia

Milijuni djece moglo bi umrijeti od bolesti koje se mogu spriječiti zbog prekida i poremećaja programa cijepljenja uslijed pandemije novog koronavirusa, upozoravaju stručnjaci, a prenosi u čevrtak BBC.

Pogođeno je najmanje 68 zemalja, od kojih su neke u potpunosti prekinule cijepljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je mnogim državama da suspendiraju cijepljenja kako bi pomogle usporiti širenje koronavirusa. Međutim, WHO je sad među skupinama koje izražavaju zabrinutost zbog dugoročnog učinka takve mjere.

UNICEF, Institut Sabin i Savez za cjepiva Gavi također su zabrinuti da bi tisuće djece moglo svakodnevno bespotrebno umrijeti.

Postoji niz razloga zbog kojih je cijepljenje tako poremećeno. Među njima je strah roditelja da će se zaraziti covidom-19 ako izađu iz kuće, nedostatak zdravstvenih radnika zbog pandemije te problemi s opskrbom klinika cjepivima.

- Ospice su u porastu, difterija, kolera... To će biti pravi problem - rekla je čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.

"Pokorili smo mnoge od tih dječjih bolesti koje se mogu spriječiti.

Sad postoji ozbiljna zabrinutost da bi ta postignuća mogla biti "izbrisana".

Ugroženo najmanje 80 mililiuna djece mlađe od godinu dana

Procjenjuje se da u jugoistočnoj Aziji nije cijepljeno 34,8 milijuna beba zbog pandemije koronavirusa, dok je u Africi cijepljenje propustilo 22,9 milijuna.

Zadnja predviđanja Škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg ukazuju na to da bi poremećaji te ključne zdravstvene usluge mogli rezultirati svakodnevnom smrću dodatno 6000 djece.

- Očekujemo povratak ovih bolesti - rekla je čelnica odjela WHO-a za imunizaciju i cjepiva Kate O'Brien.

"A to znači da ćemo svjedočiti smrti djece u brojevima bez presedana".

Međutim, to se još uvijek može spriječiti ako vlade odluče djelovati odmah. Ta upozorenja odaslana su u vrijeme dok se globalni čelnici virtualno sastaju u četvrtak na svjetskom samitu posvećenom cijepljenju, čiji je ovogodišnji domaćin Velika Britanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 18:29