NOVI ZAPLET

Prekretnica u ratu u Etiopiji: Pobunjenici ušli u glavni grad Tigraya, savezne vlasti proglasile primirje

Savezna vlada nije ništa komentirala i samo je predvečer proglasila "jednostrani prekid vatre", prenosi više državnih medija
Mekele
 Yasuyoshi Chiba/AFP

Snage vjerne bivšim disidentskim vlastima u Tigrayu, ušle su u ponedjeljak u Mekele, glavni grad te regije na sjeveru Etiopije gdje je vlada proglasila "prekid vatre" nakon gotovo osam mjeseci borbe, što predstavlja prekretnicu u tom sukobu.

Savezna vlada nije ništa komentirala i samo je predvečer proglasila "jednostrani prekid vatre", prenosi više državnih medija.

"Kako bi poljoprivrednici mogli mirno raditi i da se humanitarna pomoć može raspoređivati bez vojne aktivnosti, da preostale snage TPLF-a mogu nastaviti mirnim putem, od 28. lipnja je proglašen jednostrani prekid vatre do završetka sezone radova na zemlji", objavila je vlada u priopćenju.

Mekele je 28. studenoga 2020. zauzela savezna vojska, tri tjedna nakon što je etiopski premijer Abiy Ahmed pokrenuo ofenzivu za svrgavanje disidentskih lokalnih vlasti, nastalih iz Fronta oslobođenja naroda Tigraya (TPLF).

Odluka o toj "redarstvenoj operaciji" donesena je nakon što su pro-TPLF snage napale vojne baze, opravdava Abiy Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine.

Unatoč pobjedi proglašenoj nakon pada Mekele, nikada nisu prestali sukobi između snaga sklonih TPLF-u, koji se nazivaju Snage obrane Tigraya (TDF) i etiopske savezne vojske koju podržavaju postrojbe susjednih regionalnih vlasti Amhara i vojske Eritreje, koja graniči s Tigrayem.

TDF je pokrenuo ofenzivu prošlog tjedna, kada su se u većem dijelu zemlje održavali izbori kojih rezultati još nisu objavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:26