USLIŠANE MOLBE

Prekretnica u ukrajinskom ratu, Slovaci prelomili: ‘Darovat ćemo Kijevu 11 naših MiG-ova!‘

Ako slovačka vlada realizira dogovor, poznato je i tko bi trebao čuvati njihov zračni prostor

MiG-29 Zračnih snaga Slovačke

 Martin Salajka/Profimedia.com/Martin Salajka/Profimedia.com

Slovaci će, sve se čini, darovati svoju flotu lovaca MiG-29 Ukrajini, osiguravajući tako Kijevu injekciju borbenih aviona koje zazivaju još otkako je počela ruska invazija. Jaroslav Nad, slovački ministar obrane, rekao je u ponedjeljak da je Slovačka spremna razgovarati o tome da prebaci jedanest svojih MiG-ova 29 u Ukrajinu. Mlažnjaci bi trebali biti prizemljeni već do kraja kolovoza nakon čega će slovačkim nebom patrolirati susjedni češki i poljski zarkoplovi.

Ukrajinski piloti već lete na MiG-u 29 pa bi bilo potrebno neznatno obuke da se avijacijska isporuka odmah i efektivno počne koristiti. Podsjećamo, Zelenski je već molio zapadne saveznike da Ukrajincima osiguraju borbene zrakoplove, ali su se članice NATO-a zasad zadržavale tek na tome da doniraju potrošene dijelove koji bi prizemljene ukrajinske lovce vratili u zrak.

Slovačka, naravno, nema resurse da sama poklanja MiG-ove i trebat će savezničku pomoć - ponudu novih, zamjenskih lovaca ili gotovinu u zamjenu za poklon Ukrajini, prenosi slovačkog ministra obrane Sky News. Svaki lovac vrijedi oko 35 milijuna dolara, tvrdi Nad.

image

MiG-29 u sastavu Zračnih snaga Ukrajine

Denis Malinovsky/Sputnik Via Afp

Ne treba ni govoriti o tome da potencijalna slovačka donacija dovodi Ukrajince korak bliže revitalizaciji svoje zračne flote koja je od početka invazije ozbiljno devastirana. O nadi Kijeva da će dobiti 28 poljskih MiG-ova 29 mnogo se pričalo prije koji mjesec. Plan je naposljetku propao prvenstveno zato što Bidenova administracija nije bila zainteresirana da služi kao posrednik u dogovoru. Sada kada brojne zemlje na Zapadu Ukrajincima šalju napredno navođeno streljivo i drugo oružje smanjuje se i zabrinutost od eventualne ruske odmazde.

Slovaci sada računaju i na zrakoplove F-16 iz drugih zemalja članica NATO-a koje postupno prelaze na lovce pete generacije kojima popunjavaju borbene kapacitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:02