KORONAVIRUS

Premašen dnevni rekord: U Japanu prvi put više od 1000 novozaraženih u jednom danu

Brojke su daleko veće od dosadašnjega dnevnog rekorda od 982 novozaražena, zabilježenog u utorak
 Kazuhiro Nogi/AFP

Japan je u srijedu potvrdio dnevni rekord od 1259 novozaraženih ljudi, čime je prvi put premašeno 1000 zaraženih dok se zemlja suočava s drugim valom.

Brojke su daleko veće od dosadašnjega dnevnog rekorda od 982 novozaražena, zabilježenog u utorak.

Tokio je prijavio 250 slučajeva, drugi dan zaredom premašivši 200 novozaraženih, u usporedbi sa samo 8 slučajeva 25. svibnja, kad je završilo izvanredno stanje u gradu domaćinu Olimpijskih igara.

Tokijska guvernerka Yuriko Koike sredinom srpnja je podigla stupanj pripravnosti na najviši te pozvala 14 milijuna građana da odustanu od svih putovanja u drugu prefekturu koja nisu važna niti hitna.

U srijedu je šest prefektura, među njima Osaka i Aichi, prijavilo svoje najviše dnevne brojke zaraženih, objavio je Kyodo News.

Osaka je potvrdila 221 novi slučaj, a Aichi 167.

Unatoč ponovnom širenju virusa, vlada premijera Shinza Abea nastavlja kontroverznu kampanju promicanja putovanja, pokrenutu prošli tjedan, u svrhu jačanja turizma i lokalnih ekonomija teško pogođenih koronavirusom.

Međutim vlada je naglo odlučila isključiti Tokio iz kampanje nakon rapidnog porasta broja novozaraženih u tom gradu.

Prema podacima u srijedu u zemlji je ukupno 34.155 zaraženih, uključujući 712 slučaja prijavljenih na kruzeru koji je u veljači bio u karanteni pored Tokija.

Dosad je u zemlji umrlo 1019 ljudi, priopćio je Kyodo.

Japan je izvanredno stanje proglasio za sedam prefektura početkom travnja. Devet dana kasnije, vlada je mjere proširila na cijelu zemlju te javnost pozvala da ostane kod kuće.

U većini zemlje mjere su trajale do sredine svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:22