SUDAN

Premijer Abdallah Hamdok objavio da je dao ostavku, ubijena još dva prosvjednika

"Unatoč svemu što je učinjeno kako bi se postigao konsenzus (...) to se nije dogodilo", istaknuo je obraćajući se naciji

Abdallah Hamdok

 Ebrahim Hamid/AFP

Premijer Abdallah Hamdok, civilni predstavnik sudanske tranzicije, objavio je u nedjelju navečer da podnosi ostavku nakon još jednog smrtonosnog dana u zemlji u kojoj sada preostaje samo vojna vlast.

"Trudio sam se što sam bolje mogao spriječiti zemlju da ne potone u katastrofu, a danas je na opasnoj prekretnici koja prijeti njezinoj opstojnosti", rekao je.

Upozorio je na rascjepkanost političkih snaga i na sukobe njezine civilne i vojne sastavnice u procesu tranzicije.

"Unatoč svemu što je učinjeno kako bi se postigao konsenzus (...) to se nije dogodilo", istaknuo je obraćajući se naciji.

Dvojica prosvjednika protiv vojne vlasti u Sudanu ubijena su u nedjelju u Khartoumu u prosvjednoj povorci u kojoj su ponovo sudjelovale tisuće ljudi unatoč potpunom prekidu komunikacija i raspoređivanju velikog broja naoružanih vojnika.

Broj ubijenih prosvjednika nakon puča generala Abdela Fattaha al-Burhana 25. listopada popeo se na 56.

Prigradska naselja su već nekoliko dana odsječena od Khartouma kontejnerima postavljenim na mostovima preko Nila.

Masovni prosvjedi izbili su nakon vojnog udara u listopadu i nastavljeni nakon dogovora u studenom kada je vojska vratila premijera Abdallu Hamdoka koji je bio u kućnom pritvoru.

Prema ugovoru koji je potpisao s vojnim čelnikom generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, Hamdok se obvezao predvoditi civilnu vladu tehnokrata u tranzicijskom razdoblju.

Tranzicija prema demokraciji bila je dogovorena nakon svrgnuća Omara al-Bašira 2019. godine čime su završena tri desetljeća njegove autokratske vladavine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:09