ZABAVA U REZIDENCIJI

Premijer Boris Johnson bez novih kazni, policija završila istragu zbog skandala ‘partygate‘

Johnsonov je glasnogovornik istaknuo da premijer nije dobio drugu kaznu

Boris Johnson

 Adrian Dennis/Afp

Britanska policija okončala je u četvrtak istragu o zabavama u rezidenciji britanskog premijera Borisa Johnsona za vrijeme 'lockdowna' zbog covida-19, nakon što je uručila 126 kazni zbog kršenja epidemioloških mjera, što je ponukalo Johnsonove protivnike da zatraže njegovu ostavku.

Johnson se suočio s pozivima oporbenih političara i dijela članova njegove stranke da podnese ostavku zbog skandala nazvanog "partygate" nakon što je otkriveno da su i on i dužnosnici prekršili stroga pravila koja je donijela njegova vlada.

On i ministar financija Rishi Sunak prošli su mjesec kažnjeni zbog okupljanja u Downing Streetu na proslavi Johnsonova 56. rođendana u lipnju 2020. kada je na snazi bilo zatvaranje i zabrana okupljanja osoba iz različitih kućanstava.

Johnsonov je glasnogovornik istaknuo da premijer nije dobio drugu kaznu.

Premijer je isprva rekao da nije bilo ilegalnih okupljanja i da su se poštovala sva pravila.

No, kasnije je ponudio brojne isprike, ali je odbacio pozive da odstupi.

Policija je priopćila da je njihova istraga, u kojoj su službenici pregledali 510 fotografija i 345 dokumenta, sada završena.

Od 126 izdanih kazni, 83 su novčane kazne. Ukupno se 53 kazne odnose na 35 muškaraca, a 73 kazne na 48 žena.

"Premijer je zadovoljan što je istraga završena i želi zahvaliti policiji na radu", rekao je glasnogovornik premijera.

Johnsonova supruga Carrie, koja je kažnjena zbog Johnsonove rođendanske zabave, također neće dobiti nikakve daljnje kazne.

Policija je priopćila da se kazne odnose na osam događaja u Downing Streetu i uredu vlade između svibnja 2020. i travnja 2021. kada su bile na snazi mjere izolacije radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Neke su se zabave održavale dok su bili zatvoreni pubovi, a stoga ograničenja vrijedila su za obiteljska druženja i za sprovode.

Protivnici Johnsona optužuju da je lagao parlamentu, a parlamentarni odbor za privilegije istražuje je li doveo u zabludu zastupnike.

Štetniji bi međutim za Johnsona mogli biti nalazi internog izvješća više državne službenice Sue Gray.

U privremenim zaključcima te istrage objavljenima u siječnju navodi se da su se sporna okupljanja odvijala pod utjecajem alkohola te da je bilo "ozbiljnih propusta vodstva".

Izvor iz ureda premijera kazao je da će cjelokupni izvještaj biti objavljen idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:34