ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ

Premijer Crne Gore posjetio Sarajevo: ‘Žalim zbog svih žrtava u Srebrenici‘

Krivokapić je tijekom posjete zatražio razrješenje svog ministra pravosuđa koji je doveo u pitanje genocid nad Bošnjacima
Zdravko Krivokapić
 Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Predsjednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić kazao je u ponedjeljak u Sarajevu kako osobno žali zbog svih žrtava u Srebrenici i inzistira na tome da se one poštuju pa je stoga i zatražio razrješenje svog ministra pravosuđa koji je doveo u pitanje geocid počinjen nad Bošnjacima 1995. godine.

"Moj odnos prema Srebrenici je jasan, ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra iako sam znao da to može biti pokušaj rušenja vlade", kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare održanoj nakon njegova susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Crnogorski premijer je na čelu vladina izaslanstva doputovao u prvi službeni posjet BiH baš na dana kada parlament njegove zemlje treba raspravljati o prijedlogu Bošnjačke stranke da se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici. To je i reakcija na ranije izjave ministra pravosuđa Vladimira Leposavića, koji je tvrdio kako takva karakterizacija zločina ne može biti prihvaćena sve dok se temelji samo na presudama međunarodnih sudova.

Krivokapić je nakon burnih prosvjeda zbog Leposavićevog pokušaja relativizacije genocida pokrenuo postupak njegove smjene pa je, odgovarajući na novinarska pitanja u Sarajevu, i podsjetio na tu činjenicu.

Cijelu je raspravu o Srebrenici u današnjoj Crnoj Gori okvalificirao kao ispolitiziranu. "Najgore što se događa na ovim prostorima je da se žrtve ponovo koriste u političke svrhe", kazao je Krivokapić dodajući kako politika koja je bila izravni ili neizravni suučesnik u ratnim zbivanjima sada pokušava manipulirati, a svakako joj cilj nije kajanje.

Istaknuo je kako je u sadašnim okolnostima najbolje okrenuti se suradnji jer je to u zajedničkom interesu, posebice među državama koje nemaju niti jedno otvoreno pitanje u međusobnim odnosima kako je to slučaj između BiH i Crne Gore.

Kako su te dvije države odavno riješile pitanje granica, sada je došlo vrijeme da se one učine propusnijima, kazao je Krivokapić te je najavio kako će njegova zemlja u pokušaju da spasi predstojeću turističku sezonu maksimalno liberalizirati prelazak granice za državljane BiH.

"To će se vidjeti već početkom turističke sezone", najavio je crnogorski premijer, čija je vlada ranije donijela odluku kojom je državljane BiH oslobodila potrebe posjedovanja bilo kakvih testova ili potvrda za prelazak granice.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Tegeltija najavio je uspostavu "one stop" odnosno zajedničkih policijskih kontrola na najfrekventnijim graničnim prijelazima s Crnom Gorom koji vode prema moru, ali i ubrzanu rekonstrukciju i gradnju cesta koje spajaju dvije države.

Dodao je kako, bez obzira na sve izazove, obje zemlje ostaju privržene europskim integracijama i imaju zajednički cilj što brže postati članicama Europske unije. Istodobno EU pozivaju da za njih ima više razumijevanja i ne postavlja "nerealne uvjete" za članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:19