SLOVENIJA

Premijer Janez Janša u postupku provjere potencijalnog sukoba interesa

KPK istražuje potencijalni sukob interesa i moguće korupcijske rizike.

Slovenia's Prime Minister Janez Jansa speaks to the press ahead of an European Union Summit with all 27 EU leaders at The European Council Building in Brussels on December 16, 2021. - The lightning spread of Omicron in Europe and elsewhere has added a sense of urgency to an EU summit on December 16, 2021, with leaders struggling to present a united, bloc-wide approach. (Photo by Kenzo Tribouillard/POOL/AFP)

 Kenzo Tribouillard

Slovensko protukorupcijsko povjerenstvo (KPK) pokrenulo je postupak kojim utvrđuje je li predsjednik vlade Janez Janša došao u sukob interesa postavivši na čelo državne ustanove odvjetnika koji niz godina njega osobno i njegovu stranku zastupa u različitim pravosudnim postupcima.

Istražnim postupkom treba utvrditi "postojanje stvarnog sukoba interesa", temeljem preliminarnih nalaza vezanih uz kadrovske promjene u tvrtki za upravljanje tražbina banaka (DUTB), potvrdilo je u četvrtak KPK povjerenstvo, dodavši kako više informacija neće dati dok se postupak ne završi.

Kako se dodaje u priopćenju, do sada dobiveni podaci i pregled dokumentacije pokazali su da postoji sumnja kako je pri imenovanju uprave DUTB-a došlo do kršenja zakona o integritetu državnih dužnosnika, što uvedenim postupkom tek treba raščistiti, te sumnje potvrditi ili odbaciti, a priliku da se o svojim odlukama izjasni imat će i Janša u nastavku postupka pred povjerenstvom.

Kako prenose mediji, KPK istražuje potencijalni sukob interesa i moguće korupcijske rizike iz činjenice da je Janšina vlada odvjetnika Francija Matoza, povezanog niz godina sa sadašnjim premijerom i njegovom Slovenskom demokratskom strankom (SDS), postavila u uprave triju tvrtki u državnom vlasništvu, među ostalim i na mjesto neizvršnog direktora DUTB-a, smijenivši prije toga i ostale članove uprave te zamijenivši ih svojim ljudima.

Matoz je Janšu i njegovu stranku zastupao u različitim sudskim postupcima, među ostalim u istrazi kojom je KPK provjeravao sukladnost Janšine imovine s podacima iz njegove imovinske kartice 2012. godine, ali i u poznatoj aferi Patrija, koja se odnosila na kupovinu oklopnog oružja istoimene finske tvrtke za slovensku vojsku, u vrijednosti više stotina milijuna eura.

Janša je zbog tog slučaja i navodne isplate mita u tom poslu najprije bio pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Presudu je međutim poništio ustavni sud i naložio obnovu postupka, do čega pak nije došlo jer je slučaj pao u zastaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:41