POLITIČKE TURBULENCIJE

PREMIJER NAJAVIO OSTAVKU Mladi i karizmatični stranački lav uzrokovao potres u Vladi

 AFP

RIM - Nakon što je izgubio podršku u vlastitoj Demokratskoj stranci, talijanski je premijer Enrico Letta najavio da će u petak podnijeti ostavku.

'Na ovaj sam se potez odlučio poštujući danas donesenu odluku nacionalnog vodstva Demokratske stranke', citirao je Lettine riječi BBC.

Novim bi predsjednikom vlade trebao postati Lettin stranački šef Matteo Renzi, koji je nedugo nakon preuzimanja stranke krajem prošle godine poželio i najviši položaj u vlasti, zbog čega su njegovi odnosi s Lettom od početka prilično zategnuti.

Javno je premijera na odlasku prozivao da je premalo učinio za poboljšanje posrnule talijanske ekonomije. Na današnjem se stranačkom sastanku, koji je održan bez Lette, premijeru zahvalio na 'sjajnom poslu', ali je upozorio da si država u sljedećem razdoblju ne može priuštiti nesigurnost.

Renzija BBC opisuje kao političara koji je utjelovljenje frustracija mnogih Talijana zbog nemoći političkih vođa da dobiju bitku s ekonomskom krizom, koja je mnoge osiromašila. Stopa nezaposlenosti dosegnula je najveću razinu u posljednjih 40 godina, dok je BDP u posljednjih sedam godina pao za 9 posto.

'Nema ni 40 godina, karizmatičan je, pametan i, kako sam priznaje, jako ambiciozan. U tome leži njegova snaga', navodi BBC, koji ističe i neke Renzijeve slabosti. 'Dosad mu se cijela karijera svodi na lokalne političke funkcije u rodnoj Firenzi. Nema nikakvog iskustva u rimskoj političkoj areni. Nikada nije izabran u parlament i nema narodni mandat.'

Ipak, zasad se ne čini da bi ova najnovija politička turbulencija na talijanskoj političkoj sceni sama po sebi mogla negativno utjecati na ekonomsku situaciju, za razliku od razdoblja prije Lettinog dolaska na vlast, kada su investitori i burzovni mešetari u Milanu s nevjericom promatrali što se događa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49