IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

PREMIJER PODRŽAO JUNCKERA ZA ŠEFA EU 'Europe treba biti taman toliko koliko je ima'

(From L) French President Francois Hollande talks to Croatian Prime Minister Zoran Milanovic and Italian Prime Minister Matteo Renzi during the second day of the EU summit on June 27, 2014 at the EU headquarters in Brussels. The leaders of the European Union signed on june 27 an Association Agreement (AA) with Ukraine, Georgia and Moldova, three former Soviet republics who want to get closer to Western Europe despite pressure from Russia. AFP POOL/ OLIVIER HOSLET
 OLIVIER HOSLET/AFP

BRUXELLES - Predsjednik Hrvatske vlade Zoran Milanović podržao je na summitu EU nominaciju Jeana Claude Junckera za budućeg predsjednika Europske komisije.

- Rekao sam da podržavam Junkcera jer je to pravilo koje smo ranije postavili, izjavio je Milanović, a za protivljenje koje je izrazio Mađarski Premijer Viktor Orban imenovanju Junckera rekao da je to njegov poznat osobni stav.

- On je i prije europskih izbora rekao da ne može glasovati za čovjeka koji tako govori o Mađarskoj i koji je davao potporu bivšoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding kada je napadala Mađarsku. On je bio potpuno otvoren, bio je cijelo vrijeme protiv, tako da se Orban drži svoje riječi i nemam mu što zamjeriti, rekao je Milanović. Dodao je da su, prema njegovim riječima, “neki članovi Europske komisije pretjerivali u napadu na Mađarsku i Orbana” te je to povezivao i sa stavovima povjerenice Reding oko Hrvatske zbog "lex Perkovića".

- I dan danas bih ponovio ono što sam govorio prije godinu dana kad su u pitanju oni nesporazumi s Komisijom i bivšom povjerenicom za pravosuđe, rekao je Milanović.

Milanović se očito zalaže za što manje uplitanje EU institucija u poslove i ovlasti koje imaju nacionalne vlasti država članica. Takve je stavove izrazio u raspravi o strateškim prioritetima EU u sljedećih 5 godina, što je bila jedna od tema ovog summita.

- Ja sam u raspravi rekao da Europe treba biti taman onoliko koliko je ima, odnosno tamo gdje je nužna, a nužna je na puno mjesta, ali ne svuda. Naglasak treba biti na demokratski izabranim vladama i demokratski izabranim parlamentima. Tako vidim EU. Volim Europu i važno mi je ovo, ali ne vidim smisao da se sve više i više ovlasti daje, bez uvrede, birokraciji u Bruxellesu, rekao je Milanović.

Milanović je pojasnio i stavove o tome zašto će vlada insistirati da se u slučaju prodaje dionica INE kupcu koji dolazi izvan EU mora dobiti odobrenje vlade. Zato vlada planira donijeti zakon prema kojemu, u cilju zaštite nacionalnih interesa vlada može preispitati ili ograničiti stjecanje udjela u energetskim kompanijama.

- To ograničenje ne možemo postavljati članicama EU ali možemo drugima koji nisu. Time kontroliramo, ne zabranjujemo, ali kontroliramo prodaju dionica u ovom slučaju INE izvan EU. Konkretno ako se kupac, bude li ga uopće, javi iz Kine onda će hrvatska vlada gledati i reći može ili ne može, ali ako je kupac iz Luxembourga onda je to jedinstveno tržište, pojasnio je Milanović.

Milanović o anketama

Hrvatski premijer Zoran Milanović, komentirajući zadnje ankete prema kojima je oporbeni HDZ znatno ispred SDP-a, a on osobno pretekao Karamarka na ljestvici najnepopularnijeg političara u državi, je rekao jučer u Bruxellesu da je SDP, odnosno njegova politička opcija, “jedini jamac normalne, civilizirane, poštene Hrvatske a alternativa vrlo loša”.

"Prije godinu prije godinu dana smo ušli u EU i tada smo, nakon godinu i pol dana na vlasti, imali toliki rejting da sam se prepao. Sad je drukčije, godinu i pol dana je do izbora, mi znamo tko smo i što smo i znamo da smo jedini jamac normalne, civilizirane, poštene Hrvatske. Drugi se igraju riječima i odgovornošću na svaki način i vjerujem da će to građani prepoznati. Dakle, mi radimo ozbiljan posao, ne očekujem da to ljudi shvate istog trena i da tome plješću, ali mislim da je alternativa tome jako loša, a da smo mi sasvim dobri", rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 06:51