IZVANREDNA PRESICA

PREMIJER SRBIJE ODGOVORIO HRVATSKOJ Vučić: Konsternirani su presudom Šešelju, a nisu bili šokirani kada je oslobođen Ante Gotovina...

 Alen Šalkić/CROPIX

Premijer Srbije Aleksandar Vučić održao je u petak popodne press konferenciju povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, koju je prenosila N1 televizija.

Vučić je pričao o presudi, političkom karakteru Haškog tribunala, potrebi da se poštivaju svačije žrtve, veličini srpskog naroda i o tome da nitko ne poštuje srpske žrtve.

- Haški tribunal nije ispunio cilj pomirenja, nego je zabijao čavle u lijes pomirenja - počeo je Vučić i nastavio:

- Mnoge presude o kojima smo mi govorili, a drugi nisu ili neke o kojima su drugi govorili, a mi možda nismo pokazuju da je to prije svega bio politički sud.

Srbija je rekla da neće ulaziti u sadržaj presude Radovanu Karadžiću, mi smo samo napomenuli da na osnovu tih presuda nitko neće tužiti Republiku Srbiju ili Republiku Srpsku. Nakon toga uslijedili su novi napadi na Srbiju i najava nove tužbe zbog genocida protiv Republike Srbije.

U budućnosti ne bi smjelo biti želje za pravnom ili političkom osvetom prema Srbima, nego trebamo razgovarati kao partneri. To ne znači da se zločini ne trebaju kažnjavati, ali ako mi kažnjavamo svoje zločince, onda i drugi trebaju svoje. Srbija neće biti zarazni gubavac na kojeg će svi bacati smeće kad to žele.

Presuda Šešelju bio je od početka politički proces, počevši od njihovih zahtjeva da ga izručimo Haškom sudu kad se znalo da će presuda biti oslobađajuća. Ponosan sam što je Vlada Republike Srbije štitila građanina Šešelja te njemu i njegovoj obitelji želim svu sreću, a protiv njega animoziteta nemam.

Ono što je problem kod Šešelja jest njegova politika koja je suprotna onome čemu se mi zalažemo te ćemo se takvoj politici žestoko suprotstavljati.

Mi smo sigurni da nitko neće odgovarati za ubojstvo srpske djece tijekom akcije Oluja. Mi moramo naučiti da naše žrtve suze imaju samo u Srbiji. Naša je obveza da poštujemo i muslimanske i hrvatske žrtve i da u tome pokažemo kolika je razlika između nas i da u tome pokažemo svoju veličinu.

Ako mi ljudi podmeću što sam radio prije dvadeset i više godina, to pokazuje da oni žive u prošlosti, a ne ja - kazao je Vučić

Na pitanje novinara o predstojećim izborima i svojim šansama Vučić je odgovorio:

- Sinoć sam dobio prvo istraživanje javnog mišljenja u ovoj nacionalnoj euforiji i jasno je - nikad nismo bili bliže kao stranka gubitku izbora. To je realno. Na narodu je da odluči. Što se tiče ekonomije i nacionalizma i njegovih posljedica na nju, sve je jasno, stabilni smo.

Na pitanje o tome kakva se poruka šalje njemu osobno i Srbiji ovom presudom Šešelju, Vučić je rekao:

- Bilo bi smiješno da govorim o odnosu Haagu prema meni. Znali su termin izbora kada su zakazali izricanje i sadržaj presude.

Na pitanje da razjasni svoju distancu od Šešeljove politike, Vučić je kazao:

- S nečijom politikom se možete slagati ili ne slagati. U najteže vrijeme kada nisam bio zastupnik SRS-a, a bio najzaslužniji za rezultat stranke, sam izašao sam iz stranke i dobio povjerenje naroda. Politika mržnje je napredovala u Srbiji, postoji ne samo kod pristalica na desnici, nego i kod onih na lažnoj ljevici koji su bili dio pljačkaške privatizacije - kazao je Vučić i naglasio:

- Politika Velike Srbije nije politika budućnosti i nije politika ove Vlade i nije ni bila.

Na jedno od pitanja novinara zašto su u Srbiji podijeljene reakcije na presudu Šešelju, Vučić se opet osvrnuo na Oluju i zločine počinjene prema srpskim civilima.

- U susjedstvu su sad šokirani i konsternirani presudom Šešelju, a nisu bili šokirani i konsternirani kad je oslobođen Gotovina i kad se ne zna tko je ubio Danka i Nevenku (djece srpske nacionalnosti, op. a.) na Petrovačkoj cesti. Tako je i u Srbiji, ako vam se sviđa politika, on je nevin, ako vam se ne sviđa, on je kriv, makar ga 5000 sudaca oslobodilo - kazao je Vučić u prijenosu N1 televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:32