POZIV IZ RUSIJE

Premijerka Italije priznala ‘poraznu istinu o Ukrajini‘, a onda je nakon 13 minuta shvatila s kim priča: ‘Taj varalica!‘

Čak 13 minuta pričala je Giorgia Meloni s čovjekom koji joj se predstavio kao šef Komisije Afričke unije...

Giorgia Meloni

 Ludovic Marin/AFP

Talijanska premijerka Giorgia Meloni nasjela je na lažni telefonski poziv poznatih ruskih prevaranata, čija je meta bila i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, potvrdio je u srijedu njezin ured u Rimu.

Meloni je prevario pozivatelj koji se predstavio kao predsjednik istočnoafričkih Komora Azali Assoumani, aktualni predsjedatelj Afričke unije.

Zapravo su to bili ruski prevaranti poznati pod imenom Vovan i Leksus.

Poziv se dogodio 18. rujna, uoči Opće skupštine UN-a, objavio je Melonin ured. Talijanska vlada nije komentirala sadržaj poziva.

No izvatci su objavljeni u Rusiji, među ostalima prenijela ih je i novinska agencija Ria Novosti.

Dvojica Rusa, pravim imenom Vladimir Kuznecov i Aleksej Stoljarov, već su na taj način nekoliko puta prevarili svjetske čelnike i poznate osobe.

Po izvatcima, Meloni je rekla da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo u veljači 2022., "velika ‘tlaka‘ za sve strane".

"Približava se trenutak kad će svi shvatiti da nam treba izlaz", rekla je. Dodala je kako ima "neke ideje" o tome, ali i da želi pričekati pravi trenutak.

Po ruskim izvješćima, razgovarali su i o migracijama, a Meloni je rekla: "Europa je dugo mislila da može riješiti problem svaljujući ga na Italiju. Problem je u tome što ga drugi nemaju".

Ruski prevaranti, za koje se smatra da su bliski Putinovoj vladi, prevarili su i bivšeg britanskog ministra obrane Bena Wallacea te bivšu berlinsku gradonačelnicu Franzisku Giffey.

U razgovoru s Merkel jedan od njih predstavio se kao bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. U Rusiji ih zbog njihovih prevara često hvale prokremaljski mediji i komentatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:48