VRIJEDNI TRANSKRIPT

Premijerka izvrijeđala političkog suparnika, a mikrofon je ostao upaljen: Priča je sad dobila neočekivani rasplet

Novac od prodaje transkripta donirat će se novozelandskoj Zakladi za borbu protiv raka prostate

Jacinde Ardern

 Lynn Grieveson/Alamy/Alamy/Profimedia/Lynn Grieveson/alamy/alamy/profimedia

Potpisani primjerak transkripta izjave novozelandske premijerke Jacinde Ardern, u kojem je dokumentirano kako vrijeđa oporbenog čelnika Davida Seymoura, prodan je za više od 100.000 novozelandskih dolara (63.200 američkih dolara), piše BBC.

Premijerka Ardern kasnije se ispričala za svoje riječi, a Seymour je predložio da se novac od prodaje transkripta donira novozelandskoj Zakladi za borbu protiv raka prostate.

Tijekom žustre parlamentarne rasprave prošlog tjedna, premijerka Ardern je zamjerila Davidu Seymouru, vođi desničarske libertarijanske stranke ACT, kad ju je zamolio da navede primjer kada se to "ispričala za grešku i zatim ispravila učinjeno". Ardern je prije nego što je sjela tiho promrmljala: "Baš arogantan kreten." No kako je mikrofon ostao upaljen, njena primjedba je ušla u službeni parlamentarni zapisnik.

No dvoje političara, inače politički zavađenih, odlučili su aferu pretvoriti u nešto pozitivno. Oboje su potpisali kopiju prijepisa službenog parlamentarnog zapisnika prije nego što je uokviren i stavljen na internetsku aukciju.

"Ovo je veliki trenutak u političkoj povijesti Novog Zelanda", kazao je Julian Shorten, čovjek koji je pobijedio na dobrotvornoj dražbi i koji je otkrio da će morati podići kredit kako bi platio iznos nešto viši od 63 tisuće dolara.

"Ne mogu reći da sam očekivala kako će se situacija ovako rasplesti", napisala je Ardern na Facebooku prije nego što je zahvalila gospodinu Seymouru.

Inače, Laburistička stranka premijerke Ardern odnijela je uvjerljivu pobjedu na izborima 2020., no ankete uoči izbora 2023. pokazuju da njezina stranka zaostaje za glavnom oporbenom Nacionalnom strankom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:13