TWITTER GORI

Premijerka Srbije sablaznila javnost izjavom o odljevu mozgova: ‘To može biti i dobro‘

To je dobro dok god vi uspijete kao zemlja da taj odljev mozgova prijeđe u cirkulaciju mozgova, rekla je Ana Brnabić
Ana Brnabić
 Ekaterina Shtukina/AFP

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jučer u Berlinu nakon sastanka sa direktorom Ureda Američke razvojne agencije (DFC) John Jovanovićem o projektima u kojima bi Srbija i DFC mogli ostvariti suradnju kako odljev mozgova može biti i pozitivna stvar.

- Nama nije problem, i nije problem nijednoj zemlji, kada pričamo o odljevu mozgova je sam odliv mozgova. To može biti i dobro za jednu zemlju. Dok god vi uspijete kao zemlja da taj odljev mozgova prijeđe u cirkulaciju mozgova, rekla je jučer premijerka.

Prema pisanju portala Nova.rs. dobro je poznata činjenica da Srbija prednjači u odljevu mozgova – termin koji se koristi za napuštanje obrazovanih i stručnih kadrova iz zemlje: troškovi odlaska mladih koštaju državu i do 1,2 milijarde eura godišnje, pokazalo je istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Srbije”, koje je proveo Institut za razvoj i inovacije (IRI), uz podršku Westminster zaklade za demokraciju, objavljeno prošle godine.

Termin cirkulacija mozgova koji premijerka spominje do sada nije korišten u široj javnosti. Nije do kraja jasno kako se konkretno definira, prenosi Nova.rs.

Izjava premijerke Brnabić, mandatarka Vlade u budućem sazivu, izazvala je lavinu kritika i podsmijeha na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:51