NEOČEKIVANI OBRAT

Premijerka Švedske dala ostavku samo nekoliko sati nakon što je izabrana na tu dužnost

Andersson je s mjesta premijerke otišla nakon što su Zeleni, koalicijski partner socijaldemokrata, napustili vladu

Magdalena Andersson

 various sources/AFP

Samo nekoliko sati nakon što je postala prva premijerka Švedske u povijesti, čelnica socijaldemokrata Magdalena Andersson podnijela je ostavku. Andersson je s mjesta premijerke otišla nakon što su Zeleni, koalicijski partner socijaldemokrata, napustili vladu. Sada već bivša premijerka istaknula je, međutim, kako će ponovno pokušati formirati vladu koja će biti jednostranačka.

"Postoji ustavna praksa prema kojoj koalicijska vlada podnosi ostavku kada je napusti jedna stranka. Ne želim voditi vladu čiji je legitimitet doveden u pitanje", izjavila je čelnica socijaldemokrata na konferenciji za novinare.

Bila je izabrana na funkciju premijerke kao prva žena nakon nekoliko dana teških pregovora, da bi na kraju postala žrtvom političkih igara.

U utorak navečer je ta 54-godišnja ekonomistica, dosadašnja ministrica financija svog prethodnika Stefana Löfvena, u posljednjem trenutku zahvaljujući dogovoru o povećanju mirovina s ljevicom osigurala potporu za stupanje na vlast.

Ali druga ključna stranka, Stranka centra, nezadovoljna ustupcima ljevici, povukla joj je svoju podršku za proračun, ali time nije blokirala njezino stupanje na vlast. Isti parlament koji ju je ujutro izabrao, usvojio je proračun desničarske oporbe, pripremljen prvi puta s ekstremno desnim švedskim demokratima (SD).

Nakon poraza proračuna stranka Zelenih je objavila da napušta vladu čime je prisilila Andersson na ostavku.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Andreas Norlén je rekao da prihvaća njezinu ostavku i da će kontaktirati šefove stranaka prije odluke što dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 11:36