PUCA VISOKO

Premijerka u vrućim hlačicama zaludila Europu, ali kod kuće je sve manje trpe: ‘Znate li što nam je uradila?‘

U Bruxellesu se pomno prati finska parlamentarna kampanja. Špekulacije su da bi Marin mogla naslijediti Ursulu von der Leyen

Sanna Marin

 Profimedia, Instagram/

Sanna Marin, jedna od najsjajnijih zvijezda europske ljevice, ima dva mjeseca da spasi svoj posao, piše POLITICO.

Ovog je mjeseca finska premijerka pokrenula predizbornu kampanju svojih socijaldemokrata uoči izbora 2. travnja, a njezina stranka u anketama zaostaje za Nacionalnom koalicijskom strankom desnog centra koju vodi Petteri Orpoo.

"Nećemo uravnotežiti javnu potrošnju niti ćemo rezovima "održavati" zdravo društvo", obećala je Marin nakon blještavog laser showa i nastupa bubnjarske grupe koji su najavili početak predizborne kampanje. "To je gorki lijek desnice koja ne djeluje!", poručila je.

Otkako je preuzela premijersku dužbnost od prethodnika Anttija Rinnea, Marin se etablirala kao nova zvijezda europske ljevice u onom trenutku kada je ista nasušno tražila novu energiju.

Ljevica trpi sve teže poraze u Europi. Njemački kancelar Olaf Scholz izgubio je ovaj vikend Berlin, gdje je CDU osvojio lokalnu vlast. Scholzovi socijaldemokrati su u promjenjivim koalicijama gradom upravljali čak 22 godine. Nadalje, čelnica švedskog lijevog centra Magdalena Andersson izgubila je vlast na izborima u rujnu. Dankinja Mette Frederiksen ostala je na funkciji tek nakon oštrog zaokreta udesno.

Što o Marin kažu u njenom rodnom Tampereu? Mnogi glasači i dalje imaju visoko mišljenje o premijerki. Primjerice, u prodavaonici odjeće, sličnoj onoj u kojoj je i sama Marin radila prije nego je ušla u politiku, 19-godišnja Ira Eklund tvrdi da se Marin suočila s "mukotrpnim putem" kao premijerka, upravljajući i pandemijom COVID-19 i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. "Uspon od blagajnice do premijerke, u samo nekoliko godina, zaista je impresivan", poručuje njena mlada sugrađanka.

Javni dug

Ipak, i Eklund i nekoliko drugih glasača s kojima je razgovarao POLITICO, zabrinuti su zbog načina na koji su Marin i socijaldemokrati vodili Finsku. Posebno ih brine rast javnog duga koji je skočio za mandata Sanne Marin.

Najnoviji podaci pokazali su da je dug porastao na 70,9 posto u trećem tromjesečju - sa 68,7 posto u istom tromjesečju prethodne godine. Taj se porast pokazao kao ključno pitanje koje će dominirati kampanjom.

Oporbeni čelnik, spomenuti Petteri Orpo, nedavno je sugerirao da rastući dug riskira potkopavanje finske socijalne skrbi. "Zemlja se mora probuditi i shvatiti do čega vodi ravnodušnost ove vlade prema javnom dugu", poručio je.

Orpova stranka trenutno ima prednost u anketama. Njegov NCP ima potporu od 22 posto, a Socijaldemokrati i krajnje desna Finska stranka imaju po 19 posto.

Nadalje, analitičari ipak ne isključuju rast socijaldemokrata tijekom sljedećih tjedana. Marin je u anketama dosljedno ocijenjena kao najpopularniji kandidat za premijera.

"Mislim da je pošteno reći da ona podiže svoju stranku", izjavljuje Teivo Teivainen, politolog sa Sveučilišta u Helsinkiju. "Socijaldemokrati su tradicionalno držali imidž stranke za starije glasače, a sada istraživanja sugeriraju da je Marin uspjela privući više mlađih glasača."

U međuvremenu, u Bruxellesu se pomno prati ova finska kampanja. Socijaldemokrati u EU parlamentu su potreseni korupcijskim skandalom Qatargate pa su se čak pojavila nagađanja da bi Marin mogla biti istaknuta kao kandidatkinja grupe za predsjednicu Europske komisije.

Političarka i influencerica

Marin je, za političarku, poprilično omiljena diljem Europe. Njezin Instagram račun ima milijun sljedbenika, a njene fotografije i snimke s različitih rock festivala i događanja na crvenom tepihu redovito dopiru do šire publike. Nema sumnje, zasluga njenog PR tima.

Podsjećamo, prošle se godine Marin našla u velikom skandala kada je procurio video s privatne kućne zabave na kojoj je Marin intimno plesala sa svojim prijateljima. Marin je tada priznala da Finci "nisu bili raspoloženi" za takva videa ali i da su snimke sastavio dio "radosnog života".

Analitičari tvrde da video, koji je dospio na naslovnice diljem svijeta, nije radikalno promijenio njezin položaj u Finskoj: oni koji su već podržavali Marin i dalje su je podržavali, jednako kao i oni koji su joj oponirali.

U Tampereu, 19-godišnja Ira Eklund tvrdi da se Marin još uvijek doživljava kao žena iz naroda koja je živjela običnim životom dok, naposljetku, naučeno nije odnijela u centar moći u Helsinki.

"Ona definitivno zna kako je biti u našoj koži", kaže Eklund. "Ali je li mogla učiniti više s tim znanjem? Može biti", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:23