ŽIVOTNA AKTIVISTICA

Preminula bivša prva američka dama Betty Ford

Bila je poznata po čvrstim stavovima o problemima u društvu te snažnoj inicijativi za osnivanje centra za rehabilitaciju od alkohola i droge

LOS ANGELES - Betty Ford, bivša američka prva dama, udovica predsjednika Geralda Forda, preminula je u svom domu u Kaliforniji okružena s obitelji u dobi od 93 godine života.

Tijekom svog života bila je poznata po čvrstim stavovima o problemima u društvu te snažnoj inicijativi za osnivanje centra za rehabilitaciju od alkohola i droge 1982. godine.

S američkim predsjednikom Geraldom Fordom, koji je imao mandat od 1974. do 1977., bila je u braku punih 58 godina sve do njegove smrti 2006.

- Bila je vrlo snažan borac za žensko zdravlje i ženska prava. Čak i nakon odlaska iz Bijele kuće Betty Ford nije odustala od djelovanja poput prve dame već je pomogla da se ovisnost prestane osuđivati, a ovisnicima pomogne - rekao je američki predsjednik Barack Obama.

- Duboko sam rastužena nakon što sam čula za smrt Betty Ford. Svojim naporima u poučavanju žena o raku dojke bila je nadahnuće mnogima kao i svojim divnim radom u centru Betty Ford - istaknula je Nancy Reagan, supruga bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, u vlastitom priopćenju.

Betty Ford tijekom života uspjela se othrvati najvećim izazovima i kušnjama stavljenima pred nju. Pobijedila je rak dojke te ovisnost o drogi i alkoholu, a javnost je neprestano upozoravala na te društvene probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:03