‘ODLAZE HEROINE‘

Preminula Hajra Čatić, čelnica udruge Žene Srebrenice: Nije dočekala ekshumaciju svoga sina

Majka novinara Nine Čatića, koji je proslijedio vijest o zbivanjima u Srebrenici 1995. godine, u Sarajevu se liječila od teške bolesti.

Hajra Čatić bila je čelnica udruge koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici

 Elvis Barukčić/AFP

Istaknuta čelnica udruge Žene Srebrenice, koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici, Hajra Čatić, preminula je u utorak u Sarajevu, gdje se liječila od teške bolesti, objavila je udruga Majke Srebrenice.

Hajra Ćatić majka je Nine Ćatića, novinara koji je u srpnju 1995. godine uspio proslijediti vijest o zbivanjima u Srebrenici kada su enklavu pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda okupirali pripadnici vojske i policije bosanskih Srba počinivši pritom zločin genocida ubojstvom više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

"U život bi me vratio pronalazak samo jedne kosti", kazala je u jednom intervjuu iz 2020. Hajra Ćatić, koja do smrti nije dočekala ekshumaciju posmrtnih ostataka svog sina kako bi ih pokopala na spomen groblju u memorijalnom kompleksu Potočari kod Srebrenice, gdje počivaju posmrtni ostaci tisuća žrtava.

"Na žalost, Hajra za svog života nije pronašla nijednu kost svoga sina. Bila je tiha i skromna. Baš tako je i otišla… Odlaze naše majke heroine, a ja se pitam da li ćemo mi kao društvo biti u stanju nastaviti njihovu historijsku borbu za pravdu nakon genocida u Srebrenici", napisao je na društvenim mrežama Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2021 20:33