IKONA LIBERALA

Preminula sutkinja Vrhovnog suda Ginsburg dobila počast kao ni jedna žena u povijesti SAD-a

Preminula sutkinja bila je omiljena među građanima, a počast će joj se moći odati ispred ključnih američkih institucija
Ruth Bader Ginsburg
 Mandel Ngan

Ikona američkih liberala, ugledna sutkinja Ruth Bader Ginsburg, koja je prošlog petka preminula u 87. godini života, postala je prva žena u povijesti čiji je lijes radi odavanja počasti izložen na Capitol Hillu.

Ruth je bila omiljena među građanima, naročito zbog svoje beskompromisne borbe za ljudska prava i ravnopravnost među spolovima. Njezina smrt bolno je odjeknula među Amerikancima, a u sklopu ceremonija odavanja počasti tijelo je izloženo i ispred zgrade Vrhovnog suda SAD-a, gdje su joj posljednji pozdrav došle dati tisuće ljudi. I tu je još jednom ušla u povijest - po prvi puta tijelo je izloženo na čak dva dana, jer su organizatori procijenili kako je jedan dan nedostatan da bi svi koji to žele došli odati počast preminuloj stručnjakinji i političkoj ikoni, javlja BBC.

Svečano polaganje tijela na Capitol Hillu, mjesta u Washingtonu gdje su smještene sve ključne pravosudne i političke institucije, počast je koju je dosad dobilo svega nekoliko desetaka zaslužnih pojedinaca. Prva osoba koju je dobila tu počast bio je senator iz Kentuckyja Henry Clay, koji je 1852. umro usred mandata. Među još tridesetak pojedinaca bili su i američki predsjednici poput Abrahama Lincolna, no baš svi bili su muškarci. Ginsburg će tako postati prva žena koja je svojim radom zaslužila ovaj memorijal.

Naravno, i prije nje bilo je mnogo zaslužnih žena kojima se trebalo na ovaj način odati počast, no američka politika se, čini se, tek sada izmijenila do razine da je i ženama dozvoljeno odati tako veliku državničku počast. Nešto približno dogodilo se tek u slučaju legendarne aktivistice i afroameričke ikone Rose Parks 2005. godine, no njezin odar izložen je ispred Capitol Rotunde, mjesta koje je rerezrvirano za odavanje počasti "civilima".

Lijes će biti prebačen na Lincolnov odar koji je za ovu priliku posuđen od američkog Kongresa. Portret sutkinje Ginsburg, koji je 2016. naslikala Constance P. Beaty, bit će izložen u National Statuary Hallu.

Pogreb Ruth Bader Ginsburg održat će se na nacionalnom groblju Arlington u krugu obitelji. Tamo je 2010. pokopan i njezin suprug Martin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:15