FIDEL RAMOS

Preminuo bivši filipinski predsjednik, koji je vodio zemlju kroz rijetko razdoblje mira i napretka

Karijerni vojnik krhka izgleda, kojega su Filipinci kolokvijalno zvali "Eddie", bio je predsjednik države od 1992. do 1998.

Fidel Ramos

 Noel Celis/Afp

Bivši filipinski predsjednik Fidel Ramos, koji je vodio zemlju kroz rijetko razdoblje mira i napretka Filipina, umro je u nedjelju u dobi od 94 godine, objavili su visoki dužnosnici.

Ovaj karijerni vojnik krhka izgleda, kojega su Filipinci kolokvijalno zvali "Eddie", bio je predsjednik države od 1992. do 1998. godine.

"S velikom tugom doznajemo da je umro bivši filipinski predsjednik Fidel V. Ramos", rekla je Trixie Cruz-Angeles, glasnogovornica aktualnog predsjednika Ferdinanda Marcosa mlađeg, sina i imenjaka pokojnoga filipinskog diktatora Marcosa. Ferdinand Marcos je prošli mjesec stupio na novu funkciju.

Ramos je "za sobom ostavio živopisno naslijeđe. Povijest će ga pamtiti po sudjelovanju u velikim promjenama u našoj zemlji, kao vojnog časnika i vrhovnog zapovjednika vojnih snaga", dodala je.

image

Fidel Ramos

Romeo Gacad/Afp

Ramos je bio borac tijekom ratova u Koreji i Vijetnamu. Postao je heroj za mnoge jer je prebjegao iz Marcosove vlade, gdje je vodio nacionalne policijske snage, potaknuvši diktatorov pad tijekom narodnog ustanka protiv njegove vladavine 1986. godine.

Drugi mu pak ne opraštaju ni ne zaboravljaju ulogu u provođenju izvanrednog stanja pod Marcosovim režimom.

Očekuje se da će Ramosova obitelj priopćenje o njegovoj smrti objaviti kasnije u nedjelju. Uzrok smrti još nije objavljen.

Izaslanstvo Europske unije na Filipinima izrazilo je sućut, opisujući Ramosa kao "predanog državnika" koji je "bio stup demokracije".

Fidel Ramos prvi je protestant koji je došao na najvišu dužnost u ovoj većinski katoličkoj zemlji, unatoč protivljenju nekih članova Katoličke Crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 18:37