TUŽNA VIJEST

Preminuo Franjo Boras, hrvatski član prvog demokratski izabranog Predsjedništva BiH

Boras je sudjelovao u donošenju odluka koje su vodile referendumu o neovisnosti BIH i odcjepljenju od tadašnje Jugoslavije

Franjo Boras

 Jutarnji

U Mostaru je u 97. godini života preminuo Franjo Boras, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabranog na prvim demokratskim višestranačkim izborima u toj zemlji.

Franjo Boras je kao kandidat HDZ-a BiH izabran u kolektivno predsjedništvo zemlje 1990. zajedno s još jednim hrvatskim članom Stjepanom Kljujićem.

Tadašnje Predsjedništvo Republike BiH je imalo po dvojicu Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Bošnjački članovi Predsjedništva bili su Alija Izetbegović i Fikret Abdić, a Nikola Koljević i Biljana Plavšić predstavljali su srpsku stranu.

Predstavnik manjina bio je Ejup Ganić.

Boras je sudjelovao u donošenju odluka koje su vodile referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine i odcjepljenju od tadašnje Jugoslavije.

Zadržao se u Predsjedništvu BiH sve do hrvatsko-bošnjačkoga rata, te ga je napustio zbog neslaganja oko budućeg uređenja i sudbine BiH u listopadu 1993. godine.

Sudjelovao je i u mirovnim pregovorima koji su vođeni uz posredovanje međunarodne uprave, a nakon završetka rata u BiH živio je povučeno u Mostaru.

Autor je naslova "Kako je umirala Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina 1990 - 1996", "Bosansko-hercegovački kaos 1990-1996." i "Prilog novom ustroju Republike Bosne i Hercegovine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 03:50