ZLOGLASNI MAFIJAŠ

Preminuo je posljednji šef Cose Nostre: Nemilosrdni ubojica nakon 30 godina bijega ‘pao‘ je zbog bolesti

Matteo Messina Denaro bio je dugogodišnji šef Cose Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani

(FILES) This handout photo taken and released by the Italian Carabinieri Press Office on January 16, 2023, shows the last picture of Italy‘s top wanted mafia boss, Matteo Messina Denaro in Palermo, following his arrest on January 16, 2023 in his native Sicily after 30 years on the run. Notorious Sicilian Mafia boss Matteo Messina Denaro, captured in January after three decades on the run, is in a coma in hospital and no longer being fed, reports said on September 23, 2023. The 61-year-old has been suffering from colon cancer for several years, and it was his decision to seek treatment that led to his arrest following a visit to a clinic in the Sicilian capital Palermo. (Photo by Handout/ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/HANDOUT/ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE ” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

 Handout/Afp

Šef talijanske mafije Matteo Messina Denaro, koji je uhićen u siječnju nakon što je proveo 30 godina u bijegu, preminuo je, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija ANSA, prenosi Reuters.

Messina Denaro (61) bolovao je od raka debelog crijeva u trenutku uhićenja.

Kako mu se stanje pogoršalo posljednjih tjedana, prebačen je u bolnicu iz zatvora s najvećom sigurnošću u središnjoj Italiji.

Denaro nije tražio agresivan medicinski tretman, izvijestila je ANSA, dodajući da su ga liječnici prestali hraniti nakon što je proglašeno da je u ireverzibilnoj komi.

Upravo je odluka da započne s liječenjem rezultirala njegovim uhićenjem nakon posjeta klinici u glavnome gradu Sicilije, Palermu.

Nakon uhićenja Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L‘Aquili gdje je, prema dostupnim informacijama, nastavio liječenje.

Poznat po nadimku Diabolik, imenu zločinca i protagonista poznatoga talijanskog stripa kojega je i sam obožavatelj, Matteo Messina Denaro bio je dugogodišnji šef Cose Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegova moć sezala do Palerma.

Bio je nemilosrdni ubojica i posljednji predstavnik stare garde Cose Nostre.

Godine 1992. bio je dio grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Riina (1930.-2017.) poslao u Rim da ubiju suca Giovannija Falconea, poznatog borca protiv mafije. To im je uspjelo u bombaškom napadu 23. svibnja blizu Palerma.

Matteo Messina Denaro nestao je u ljeto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su uslijedile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Castelvetrana na zapadnoj Siciliji. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove obitelji i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhitila ga u privatnoj klinici u Palermu kamo je došao na redoviti liječnički pregled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:26