U DOBI OD 65 GODINA

Preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, nekoliko godina borio se protiv raka

Bio je sedmi Talijan na spomenutoj dužnosti; izravno je naslijedio šestoga, Berlusconijeva pobočnika Antonija Tajana

David Sassoli 

 Julien WARNAND/POOL/AFP

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli (65) umro je u utorak u prvim jutarnjim satima u Onkološkom centru u Avianu (Pordenone, Furlanija). Bio je hospitaliziran lani 26. prosinca zbog disfunkcije imunitarnog sustava koja zasad nije pobliže javno definirana. Vijest da je Sassoli u bolnici objavljena je tek u ponedjeljak, a da je bolnica onkološka tek nakon smrti.

Obje vijesti - o bolničkom liječenju i o smrti - objavio je na Twitteru njegov predstavnik za javnost Roberto Cuillo. On je napisao da će datum i mjesto sprovoda biti objavljeni "u sljedećim satima".

Sassoli je bio na bolovanju od rujna do studenoga. Objasnio je da je imao tešku upalu pluća izazvanu legionarskom bolešću. Rimska la Repubblica na svom portalu danas piše da se Sassoli nekoliko godina borio protiv raka.

Novi predsjednik Evropskog parlamenta bit će biran u četvrtak, na pola mandata sadašnjeg saziva Evropskog parlamenta, prema prethodnom dogovoru dviju glavnih evroparlamentarnih grupacija, naprednjačke i pučke, po kojemu je prve dvije i pô godine Evroparlamentom predsjedao naprednjak, naime Sassoli, a drugu polovinu mandata bi predsjednik imao biti iz redova evropučana.

image

David Sassoli

Bertrand GUAY/POOL/AFP

David Maria Sassoli rođen je 30 svibnja 1956. u Firenzi, gdje je diplomirao političke znanosti. Već u djetinjstvu se preselio u Rim gdje mu je otac radio kao novinar. Bio je profesionalni novinar od 1986. do 2009. Radio je za lokalne novine i za novinske agencije, pa u rimskoj redakciji milanskog dnevnika Il Giorno. Od 1992. se istaknuo kao televizijski novinar specijaliziran za društvene probleme, radeći za informativni program (Tg3) Raijeva Trećega televizijskog programa, koji je bio pod utjecajem Talijanske komunističke partije (u dotadašnjoj parcelizaciji javne radiotelevizije Prvi program je bio apanaža Kršćanske demokracije, a Drugi Talijanske socijalističke stranke).

Surađivao je s Micheleom Santorom u jurišnim televizijskim emisijama Il rosso e il nero (Crveno i crno) te Tempo reale (Izravan prijenos). Od 2006. do 2009. bio je zamjenik urednika Tg1, informativnog programa Prvoga Raijeva televizijskog programa te voditelj njegova dnevnika.

Sassoli je 2009. napustio novinarstvo i stupio u profesionalnu politiku, ušavši u Demokratsku stranku i kandidiravši se za Evropski parlament. Za evrozastupnika je izabran u lipnju 2009. te ponovno 2014. i 2019. U svome drugom mandatu izabran je za potpredsjednika Evropskog parlamenta, a 2019. za predsjednika, što je ostao do smrti. Pripadao je Progresivnom savezu socijalista i demokrata.

Bio je sedmi Talijan na dužnosti predsjednika Evropskog parlamenta; izravno je naslijedio šestoga, Berlusconijeva pobočnika Antonija Tajana. Sassoli se ustrajno zauzimao za jačanje uloge Evropskog parlamenta u balansu središnjih institucija Evropske unije. Bio je zauzet protiv terorizma. Apelirao je na humaniji odnos spram migranata.

Kao uvjereni evropeist inicirao je Konferenciju za budućnost Evrope, forum za raspravu kako Uniju učiniti djelotvornijom.

Sprovod u petak

Lijes s posmrtnim ostacima predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija bit će izložen za posljednji pozdrav u četvrtak u Rimu na Kapitolu, gdje je još od ranoga srednjeg vijeka sjedište gradske vlasti. Iako je rođen u Firenzi, Sassoli je došao u Rim s roditeljima još u ranom djetinjstvu, pa je i njegov novinarski rad bio sav vezan za Rim, dok je politički bio vezan uz Strasbourg i Bruxelles..

Sprovod, koji se u Italiji obično obavlja u crkvi istodobno s misom zadušnicom, bit će u petak u crkvi svete Marije anđeoske i mučeničke ma Trgu Republike. Tu je crkvu Michelangelo Buonarroti uredio u dijelu Dioklecijanovih termi, u njoj je rimski meridijan, a tu su pokopani i glavni talijanski vojskovođe u Velikom ratu. Sam ukop u grob nije u Italiji javni događaj, nego intiman obiteljski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:40