KEMAL KURSPAHIĆ

Preminuo velikan bh. novinarstva: Oslobođenje je uređivao iz skloništa na prvoj liniji obrane Sarajeva

Zalagao se za suverenu BiH, ravnopravnu državu svih njezinih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost
Kemal Kurspahić
 SHAWN THEW/AFP

Od posljedica moždanog udara, kojeg je zadobio nakon lakšeg kirurškog zahvata, u okruženju najmilijih preminuo je Kemal Kurspahić, velikan bosanskohercegovačkog novinarstva. Potvrdila je to njegova obitelj, priopćeno je iz Media centra.

Kemal Kurspahić bio je glavni urednik bosanskohercegovačkog dnevnika Oslobođenje od 1988. do 1994. godine. Oslobođenje je u prvoj godini njegova mandata proglašeno za List godine u Jugoslaviji 1989., piše portal Klix.ba.

Za svakodnevno izlaženje lista iz atomskog skloništa na prvoj liniji obrane Sarajeva i održavanje u listu ideje vjerske i nacionalne tolerancije u najtežim ratnim vremenima, Oslobođenje je pod Kurspahićevim vodstvom dobilo i neka od najprestižnijih priznanja u svjetskom novinarstvu, među njima i nagradu List godine u svijetu 1992. (BBC i Grenada TV u Velikoj Britaniji).

Kemal Kurspahić je i osobno dobio sljedeće prestižne svjetske nagrade:

Urednik godine u svijetu 1993. (World Press Review - New York);

Nagrada za hrabrost u novinarstvu 1992. (International Women’s Media Foundation - Washington, DC);

Nagrada za ljudska prava 1993. (Fondacija Bruno Krajski - Beč, Austrija);

Heroj borbe za slobodu tiska 2000. (International Press Institute - Beč, Austrija);

Nagradu Erhard Busek za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Europi (SEEMO - Beč, Austrija).

Kurspahić je u akademskoj 1994/95. godini bio Nieman Fellow na sveučilištu Harvard, a u proljeće 1999. gostujući Clark Fellow na sveučilištu Cornell. Predavao je i na drugim vodećim američkim sveučilištima i savjetovao mnogobrojne vodeće političare poput predsjednika Billa Clintona i u to doba senatora Joea Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država. Zalagao se za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njezinih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

U Sjedinjenim Američkim Državama je objavio memoarsku knjigu "As Long As Sarajevo Exists"/"Sve dok Sarajevo postoji" (Pamphleteer’s Press, 1997.) i "Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace" (US Institute of Peace Press, 2003.). Ova knjiga je objavljena i u Sarajevu i Beogradu pod naslovom: "Zločin u 19:30 - Balkanski mediji u ratu i miru" (Media Centar - Sarajevo, 2003., i Dan Graf - Beograd, 2004.).

U Sarajevu su tiskane još dvije njegove knjige: "Bijela kuća" (Oslobođenje, 1984.) i "Pisma iz rata" (Ideje, 1992.). Objavljivao je komentare u najvećim svjetskim listovima uključujući The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, International Herald Tribune, Die Zeit, Dagens nyheter, Politiken i druge. U Americi je radio i kao vodeći urednik lanca tjednih listova The Connection, gdje je obučavao i inspirirao mnogobrojne mlade novinare i dobio mnoštvo nagrada izdavača novina države Virginia, uključujući i nagrade za najbolje redakcijske strane.

Od ljeta 2001. do ljeta 2006. radio je u međunarodnoj diplomaciji, najprije kao predstavnik za tisak agencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i organiziranog kriminala u Beču, a zatim kao predstavnik te agencije za karipsku regiju sa sjedištem na Barbadosu, odgovoran za 29 država i teritorija, podsjeća Media.ba, a prenosi Klix.ba.

Bio je oženjen Vesnom Kurspahić, a iza sebe je ostavio dvojicu sinova, Tarika i Mirzu, kao i četvero unučadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 18:12