UŽAS U IRANU

‘Preodgojna‘ sesija iz pakla: Moralna policija premlatila ju do smrti jer nije pokrila kosu

Svjedoci izjavili kako su djevojku tukli u policijskom kombiju, no iranska policija odbacila je te tvrdnje kao neutemeljene optužbe

Mahsa Amini

 Profimedia/

Mlada Kurdkinja preminula je u iranskoj bolnici nakon što ju je vjerska policija uhitila zbog kršenja strogih pravila odijevanja u Islamskoj Republici. Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini putovala je s obitelji iz iranskog Kurdistana do glavnog grada Teherana, gdje ju je "moralna policija" uhitila zbog nenošenja hidžaba.

Više svjedoka izjavilo je kako su djevojku tukli u policijskom kombiju, no iranska policija odbacila je te tvrdnje kao neutemeljene optužbe. Njezinu obitelj obavijestili su nekoliko sati nakon uhićenja da im je kći prebačena u bolnicu, na odjel intenzivne njege, nakon što je pala u komu.

Tijekom uhićenja, njenoj obitelji poručili su kako će im vratiti kćer nakon "preodgojne sesije", no čini se kako je nešto pošlo po zlu tijekom preodgoja iranske policije. Nakon što je Amini prebačena u bolnicu, njezinu su obitelj obavijestili kako je doživjela srčani udar, no u bolnici su joj kazali kako im je kći u komi, te da je nastupila moždana smrt.

Iranski predsjednik, ultrakonzervativni muslimanski svećenik Ebrahim Raisi, naredio je Ministarstvu unutarnjih poslova da provede internu istragu slučaja koji je doveo do smrti mlade djevojke.

Upravo je Raisi najodgovorniji za njezino uhićenje, jer je radikalni iranski predsjednik ove godine dodatno postrožio zakone koji kažnjavaju kršenje strogih pravila odijevanja za žene u Islamskoj Republici Iran. Sredinom kolovoza potpisao je uredbu kojom se povećavaju kazne za žene koje prekrše pravila, ne samo u javnosti, već i na internetu.

Državna televizija izvijestila je u petak o smrti Amini, ponavljajući službenu verziju događaja. "Nažalost, umrla je, i njezino tijelo je prebačeno kod mrtvozornika", rečeno je na televiziji. "Iznenadno je doživjela problem sa srcem dok je bila u društvu drugih koji su primali usmjeravanje, te je smjesta prebačena u bolnicu, uz suradnju hitnih službi".

U trenutku "iznenadnog problema sa srcem", Amini se nalazila u zatvoru, zajedno s drugim ženama koje su primale "usmjeravanje" od vjerske policije o tome kako se prikladno odijevati i ponašati.

Amnesty International pozvao je na kaznenu istragu okolnosti njezine smrti. "Takozvana ‘moralna policija‘ u Teheranu proizvoljno ju je uhitila tri dana prije njezine smrti, u sklopu provođenja zlostavljajućih, ponižavajućih i diskriminatornih državnih zakona koji nameću prekrivanje", kazali su iz Amnestyja u priopćenju. "Svi agenti i službenici koji su odgovorni za to moraju odgovarati".

Iranski zakon zabranjuje ženama da pokazuju kosu i vrat u javnosti, gdje ju moraju prekriti hidžabom. Proteklih godina, sve više iranskih žena pobunilo se protiv tih zakona tako što bi hidžab nosile visoko, te bi im kosa provirivala sprijeda, što su iranske vlasti prešutno tolerirale, dok Raisi nije nametnuo nova i stroža pravila provedbe zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:55