AFERA RUBY

PREOKRET NA SUĐENJU BIVŠEM PREMIJERU Berlusconi nevin, nije znao da Ruby ima 17?

Marokanka Ruby bila je, tvrdi optužba, samo djelić ‘prostitutivnog sustava organiziranoga za zadovoljavanje Silvija Berlusconija’
 AFP

Silvio Berlusconi (77) je nevin! To je zaključak, doduše, ne pomna ginekologa koji bi pronašao čudesno izrastao himen negdje na kratku ali nabujalu tijelu bivšeg višestrukog premijera, bivšeg senatora i bivšeg viteza, nego nadležnog vijeća Prizivnog suda Sudišta u Milanu, koje je usvojilo žalbu najpoznatijega megaševca u povijesti na presudu kojom je lani osuđen na 7 godina zatvora u “aferi Ruby I”: 6 godina za iznudu spram policajaca, a jednu godinu zbog plaćenog seksa s maloljetnicom.

U postupku “Ruby II” nepravomoćno su osuđeni njegovi prijatelji Emilio Fede i Dario “Lele” Mora (po 7 godina), te bivša ljubavnica Nicole Minetti (5 godina) zbog podvođenja cura, takozvanih “Olgettina”, kojima je Berlusconi plaćao smještaj u svojoj zgradi na milanskoj adresi via Olgettina. U postupku “Ruby III” njegove odvjetnike čeka suđenje za manipuliranje svjedocima, a Olgettine za lažno svjedočenje.

Kazneni postupci

Berlusconijevu privremenu nevinost njegovi pristaše sada slave kao punu rehabilitaciju, ne mareći što ga u tom procesu čeka još treći stupanj (kasacija), što je pravomoćno osuđen na 4 godine zatvora (od kojih su 3 oproštene) i na 2 godine gubitka prava na javnu službu (a time i na političku dužnost) u “aferi Fininvest” zbog navodne utaje poreza, te što je protiv njega u Napulju otvoren kazneni postupak zbog navodne kupovine senatora koji su na to 2008 uskratili podršku Prodijevoj vladi, srušivši je i omogućivši nove izbore na kojima se Berlusconi vratio na vlast.

Berlusconi tvrdi da su svi ti procesi podvala ljevičarski orijentiranih magistrata, koji su ga tužili i osudili zato što ga ljevica nije bila kadra drukčije skinuti s vlasti. Još prije mjesec dana je rekao da je magistratura “bez kontrole i nemoguća za kontroliranje”, pa je i formalno upozoren da će sa socijalno korisnog rada biti vraćen u kućni zatvor. Sada pak tvrdi da je “većina magistrata korektna”. Zapravo svi, osim onih koji tuže ili osude njega i njegove.

Napokon, i znamenita Amanda Knox je oslobođena u drugostupanjskome prizivnom postupku, pa je tu povoljnu presudu obrnuo Vrhovni kasacijski sud. Nije zajamčeno da će Berlusconi proći bolje. Da vidimo zašto.

“Ruby” - Marokanka Karima El Mahroug - višekratno je bila gošća na Berlusconijevim tulumima (popularno zvanima “bunga bunga”) u njegovoj privatnoj palači “Villa San Martino” u Arcoreu nedaleko od Milana.

Uhićena je u noći s 27 na 28 svibnja 2010, bez isprava, pošto ju je prostitutka s kojom je stanovala optužila da joj je ukrala 3000 eura.

Berlusconi je osobno intervenirao da tu Marokanku puste iz policijske stanice kada je okrivljena za krađu 3000 eura od druge prostitutke, slagao je da je “Ruby” unuka tadašnjega egipatskog predsjednika Mubaraka, te je protivno odluci nadležne sutkinje za maloljetnike isposlovao da “Ruby” bude puštena iz policijske postaje i povjerena jednoj od njegovih ljubavnica Nicole Minetti, koja je smjesta “Ruby” predala “u nadležnost” brazilskoj prostitutki Michelle Oliveira Conceiçăo Dos Santos.

Bivša ljubavnica

Javni tužilac za maloljetne Anna Maria Fiorillo svjedočila je da ju je usred noći zvala policijska dužnosnica Giorgia Iaprate, nakon što je maloljetna Karima El-Mahroug uhvaćena.

Kasnije se doznalo da je El-Mahroug, zvana “Ruby”, telefonirala svom zaštitniku Berlusconiju, koji je po nju poslao svoju bivšu ljubavnicu i organizatoricu njegovih mladih cura (smještenih u njegovoj zgradi u Milanu) Nicole Minetti.

Iaprate je preko telefona objasnila Fiorillo da je maloljetnica unuka tadašnjega egipatskog predsjednika Mubaraka, pa da je treba povjeriti Minetti kao ministarskoj savjetnici. “Ne znam što je to ministarska savjetnica”, svjedoči Fiorillo da je odgovorila, podsjetivši da se maloljetnica predstavila kao Marokanka, “pa je mogla prije biti kći marokanskog kralja nego unuka egipatskog predsjednika”. Fiorillo tvrdi da je odmah posumnjala da se cura bavi prostitucijom, te da je zahtijevala da je se identificira po proceduri, uz fotografiranje i uzimanje otisaka, a onda da je se smjesti u zaštićenu strukturu, odnosno da je se ostavi do jutra u policijskoj stanici ako tu strukturu nije moguće naći po noći. Rekla je da nije mogla uzeti u obzir da bi “Ruby” bila Mubarakova unuka dok joj se ne obrati egipatski konzulat. sFiorillo je ponovila da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, sada predsjednik Lombardije, lagao kada je rekao novinarima da je Fiorillo odobrila da Minetti preuzme “Ruby”.

Mubarakova unuka

Berlusconi je nedavno ponovo istaknuo da je Karima El-Mahroug dao novac baš zato da se ne bi morala odati prostituciji, da ju je prvi put upoznao na večeri kod sebe i da je sve nazočne ganula njezina priča o tome kako su je roditelji muslimani istjerali iz kuće jer je htjela biti kršćanka i odjevena na zapadni način. On tvrdi da je iskreno vjerovao da je ona Mubarakova unuka.

Naprotiv, tvrdi optužba, “Ruby” je bila samo djelić “prostitutivnog sustava organiziranoga za zadovoljavanje Silvija Berlusconija”. Taj sustav su vodile, kaže Boccassini, osobito tri osobe: Nicole Minetti (nekadašnja Berlusconijeva zubna tehničarka u katoličkoj Poliklinici sv. Rafaela, koju je Berlusconi učinio oblasnom vijećnicom u Lombardiji o državnom trošku i koja je izražavala ambicije da bude ministrica vanjskih poslova), Emilio Fede (novinar, kockar i lopov), te Lele Mora (modni agent i bankroter, koji je plaćao fotoreportera i ucjenjivača Fabrizija Coronu da mu bude sadistički ljubavnik).

Berlusconi, veli Boccassini, nije mogao ne znati da je “Ruby” maloljetna, jer ju je upoznao i upecao dok je bio član nekoga lokalnog žirija za misice na Siciliji, pa ju je ubacio u ergelu Morinih modela i doveo u Arcore, u Berlusconijevu vilu, te su obojica - i Fede i Mora - dobili novac od Berlusconija (s time što je Fede utajio dio svote koju je Berlusconi po njemu poslao Mori). Na tim večerama (koje je sam Berlusconi javno zvao “elegantnima” a privatno “bunga bunga”) djevojke su izvodile erotske plesove, pantomime i simulirane koituse, a zatim bi odabrane ostale u Berlusconijevoj spavaonici.

Kokain u stanu

Talijanske novine su odmah preklani požurile iz 782 stranice obrazloženja optužnog zahtjeva, po kojemu je Berlusconi sudski optužen za plaćeni seks s maloljetnicom i iznudu policije, izvući ponešto o redovitim gošćama Berlusconijevih “bunga bunga” tuluma, s naglaskom na eleganciju i moral.

Marystelle Polanco, zvjezdica u emisiji Colorado Caffe, po vlastitoj tvrdnji najbolja prijateljica Nicole Minetti, doživjela je da joj partnera Ramireza De La Rosu odvedu u zatvor i osude jer je u podrumu njezina stana, koji je plaćao Berlusconi, držao 12 kilograma kokaina, a i njoj samoj je u stanu pri pretresu nađena droga “za osobnu uporabu”.

Iris Berardi, koja je također bila Berlusconijeva gošća prije svoje punoljetnosti, nakon stupanja u redoviti kontakt s Berlusconijem odbija ponudu od 800 eura za snošaj riječima: “Ne, zlato, vremena su se promijenila” - kako se otkriva u citiranim snimljenim telefonskim razgovorima. U njezinu mobitelu su tri Berlusconijeva broja (“Silvio”, “Silvio B.”, “Papi”) , uz druge brojeve muškaraca svrstane u podrubriku “mušterije” (uz neke je stavila opasku “dobar!”). S broja koji je ubilježen kao “Elisa Troia 2” (u talijanskome “troia” potječe od iste germanske riječi koja je u nas dala imenicu “drolja”) stigao joj je SMS: “Ljubavi, kako si? Hoćeš li večeras sa mnom u Monaco za 500? Uz večeru i hotel?”

Još su eksplicitniji SMS koje prima još jedna Berlusconijeva gošća, Barbara Guerra, npr.: “U roku od 10 minuta moram dati ime za ovu plaćenu ševu... hoćeš li je ti?”

Iris Berardi poručuje Immi De Vivo kako je muči što ne zna hoće li večer s Berlusconijem biti taj dan ili dan kasnije, a ona bi se taj dan mogla naći s tipom s kojim se seksala i jučer i povjerava se: “...sama sebi sličim na Papija, samo bih se ševila”.

Donekle se čini onda shvatljivim što se jedna od njih povjerava drugoj: “Bila sam na pregledu, nemam aids, a ne bi bilo čudno da sam ga dobila, pa taj se ševi s 80 svakakvih žena”.

Nema dokaza

Što bi rekao Berlusconi: “Uvijek veoma elegantno, bez ičega nemoralnoga”.

A zašto je oslobođen, zašto su drugostupanjski suci iz istih podataka zaključili drukčije nego prvostupanjski?

Obrazloženje će biti obznanjeno u listopadu, ali već sada se čini jasnim ovo: Prvo, nema dokaza da je Berlusconi znao da je Ruby maloljetna (i sami smo višekratno tvrdili da je izgledala trošnije od 16-17-godišnjakinje) - ali Fede je znao koliko joj je godina.

Drugo, time otpada motiv iznude, a nije bilo prijetnji (u prvom stupnju su smatrali da je prijetnja implicitno sadržana u intervenciji premijera), nego je u Italiji opći običaj da svugdje netko intervenira za nekoga...

Dogodine ćemo doznati što o tome misli Vrhovni kasacijski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:06