‘povijesna pobjeda‘

Preokret na suđenju: Osnivačica pokreta #MeToo u Francuskoj ne mora platiti odštetu svom zlostavljaču

Sandra Muller pokrenula je hashtag #balancetonporc kao poziv Francuskinjama da imenuju i osramote zlostavljače
Francuska novinarka Sandra Muller
 Jacques Demarthon/AFP

Francuski žalbeni sud ukinuo je u srijedu osuđujuću presudu zbog klevete novinarki koja stoji iza francuskog odgovora na pokret #MeToo, rekli su odvjetnici za AFP.

Sandru Muller optužio je muškarac kojeg je ona optužila za seksualno uznemiravanje. Muller je inspirirana pokretom #MeToo pokrenula kampanju na društvenim mrežama pod nazivom #balancetonporc ("razotkri svoju svinju") nakon što je bila izložena seksualnom uznemiravanju Erica Briona, izvršnog direktora televizijske kuće. U rujnu 2019. francuskoj je novinarki naređeno da Brionu zbog klevete plati 15.000 eura odštete.

Prvostupanjski sud presudio je da nije pružila nikakve dokaze o svojim tvrdnjama o seksualnom uznemiravanju. Brion je priznao da joj je uputio neprimjerene komentare, ali tvrdio je da se kasnije ispričao u SMS poruci. Njegovi odvjetnici tvrdili su da te primjedbe nisu predstavljale uznemiravanje koje prema francuskom zakonu mora uključivati ponovljeni ili "ozbiljni" pritisak.

No, kako prenosi AFP, Pariški prizivni sud ukinuo je presudu u srijedu presudivši da "čak i ako je Eric Brion patio zbog toga što je prvi čovjek koji je razotkriven pod kampanjom #balancetonporc, Sandri Muller bi se trebalo priznati da je djelovala u dobroj vjeri".

image
Francuska novinarka Sandra Muller
Bertrand Guay/AFP

Mullerina odvjetnica Jade Dousselon rekla je da je ova presuda 'povijesna' pobjedu za žrtve seksualnog uznemiravanja i 'veliko olakšanje' za njezinu klijenticu.

Muller je tužbu protiv Briona podnijela 13. listopada 2017., u jeku pokreta #MeToo, koji je u SAD-u započeo zbog optužbi za silovanje i zlostavljanje protiv filmskog mogula Harveyja Weinsteina. Po hashtagom #balancetonporc pozvala je Francuskinje da imenuju i osramote zlostavljače, a zatim je na Twitteru podijelila vlastitu ispovijest. Optužila je Briona da ju je ponižavao u Cannesu 2012. godine, rekavši joj: 'Imaš velike grudi. Ti si moj tip žene. Učinit ću da imaš orgazam cijelu noć.' Objavu je završila hashtagom #balancetonporc.

Brion, bivši šef TV kanala Equidia, tvrdio je da ga je Muller pogrešno prikazivala kao seksualnog prijestupnika i da mu je negativni publicitet uništio karijeru.

Muller, koja negira da je u to vrijeme dobila ispriku od Briona, ostala je prvi svome uvjerenju da žene ne bi trebale 'šutjeti' zbog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Otkrila je da je i njezina karijera patila zbog povezanosti s #balancetonporc, ali rekla je da ne žali što je progovorila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:08