ZAKONSKI NEODGOVORAN

PREOKRET PEDOFILSKE AFERE U CRKVI Oslobođen američki monsinjor William Lynn koji je premještao zlostavljače

Monsinjor William Lynn (62) osuđen je nakon slučaja svećenika pedofila Edwarda Averyja, koji je zlostavljao dijete 1998. godine nakon što ga je Lynn premjestio iz druge župe zbog istih stvari

Jučer je oslobođen rimokatolički svećenik koji je u zatvoru proveo 18 mjeseci, osuđen na tri do šest godina robije zbog odgovornosti za seksualno zlostavljanje djece . Monsinjor William Lynn (62) bio je prvi američki crkveni dužnosnik optužen "po zapovjednoj odgovornosti" za način rješavanja pritužbi na svećenike zbog zlostavljanja.

Prema optužbi, Lynn je premještao seksualne napadače po drugim župama u Philadelphiji, dok je bio tajnik nadbiskupije od 1992. do 2004. godine. Lynn je osuđen nakon slučaja svećenika pedofila Edwarda Averyja, koji je nakon premještaja zlostavljao jedno dijete 1998. godine.

Odvjetnici monsinjora Lynna su se žalili i tvrdili da se zakon o zaštiti djece u to vrijeme odnosio samo na roditelje i odgajatelje, a ne nadzornike poput Lynna. Na koncu je Vrhovni sud jučer odbacio argumente optužbe i jučer oslobodio monsinjora Lynna.

"Bio je u zatvoru 18 mjeseci zbog zločina kojeg nije počinio i nije ga mogao počiniti, prema zakonu", komentirao je presudu medijima njegov odvjetnik Thomas Bergstrom.

Pobornici monsinjora Lynna vjeruju da je on poslužio kao žrtveno janje za crkvene grijehe, jer dva kardinala, na koje je pala sumnja, nikada nisu optuženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:44