OTKRIĆE STRUČNJAKA

Preokret u Nizozemskoj: ‘Prvi slučajevi omikrona nisu stigli sa spornim letovima, imali smo ih i prije‘

Panika u Nizozemskoj nastala je kada se doznalo da je letovima iz Johannesburga i Capetowna stiglo 14 putnika pozitivnih na omikron soj

Zračna luka u Amsterdamu

 Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Omikron soj koronavirusa otkriven je u Nizozemskoj i prije nego što su sletjela dva zrakoplova iz Južne Afrike u kojima su bili prijenosnici zaraze, potvrdili su jutros nizozemski zdravstveni dužnosnici.

- Detektirali smo virus u dva uzorka koji su uzeti još 19. i 23. studenog - priopćio je Nacionalni zavod za javno zdravstvo, javlja agencija Reuters. To znači da novi soj virusa u Nizozemsku nije stigao, kako se dosad mislilo, na letovima iz Južne Afrike.

- Još ne znamo jesu li zaraženi bili u tom području - dodali su.

Panika u Nizozemskoj nastala je kada se doznalo da je letovima iz Johannesburga i Capetowna stiglo 14 putnika pozitivnih na omikron soj, no sada je jasno da je virus u toj zemlji bio i ranije.

Šezdesetak putnika od njih više od 600 na letovima iz Južne Afrike pozitivno je na koronavirus. U karanteni su od prošlog petka.

Nizozemske vlasti također nastoje kontaktirati i testirati oko 5000 putnika koji su doputovali iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije i Zimbabvea.

U Nizozemskoj su u nedjelju stupile na snagu strože mjere protiv covida-19 kako bi se suzbilo širenje zaraze, u svjetlu rekordnog broja zaraza kojih je oko 20.000 dnevno te kako bi se ublažio pritisak na bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:52