REPORT GOJKA DRLJAČE

Preokret u SAD-u: Pada i broj slučajeva i broj smrti od koronavirusa

Do preokreta u kretanju broja smrti u Sjedinjenim Državama došlo je na praktično cijelom teritoriju
 Chandan Khanna/AFP

U Sjedinjenim Državama pada i broj slučajeva i broj smrti COVID-19 zaraze, i to u svim dijelovima zemlje. Sjedinjene Države bilježe pad broja slučajeva oko tri tjedna, ali je broj smrtnih slučajeva počeo padati s rekordnih razina tek ovih dana.

Do preokreta u kretanju broja smrti u Sjedinjenim Državama došlo je, kad se gleda sedmodnevni prosjek kao ključni indikator, na jugu, zapadu, srednjem zapadu i sjeveroistoku zemlje tj. na praktično cijelom teritoriju.

Pri ovome valja voditi računa kako je broj smrti pokazatelj stanja epidemije koji poprilično kasni jer su neke smrti uzrokovane infekcijama starim po nekoliko tjedana pa čak i mjeseci.

Uz to, Sjedinjene Države do sada su uspjele cijepiti svakog desetog građanina. Posebno je bitno što je procijepljenost puno viša među starijima od 65 godina, koji su najviše izloženi riziku smrti nakon infekcije. Ukupno je potrošeno 31,8 milijuna doza cjepiva, što bi, osim na smanjivanje broja smrti, trebalo značajno utjecati i na usporavanje zaraze.

Epidemiološki podatak koji također ohrabruje Ameriku jest činjenica da broj trenutačno hospitaliziranih na najmanjoj razini od kraja studenog.

Do sada su Sjedinjene Države zabilježile 441 tisuću smrti.

Zanimljivo je kako Sjedinjene države i Europska unija počinju imati dosta slični trend tjedne promjene broja slučajeva, s tim da je Amerika trenutačno u nešto boljoj poziciji, a o čemu svjedoči grafikon ispod.

image
Graf 1

Slične podudarnosti mogu se sada vidjeti i na krivulji koja bilježi promjenu tjedan na tjedan kad su u pitanju smrtni ishodi.

image
Graf 2

No, ono što EU treba brinuti, ogromna je razlika u dinamici cijepljenja.

image
Graf 3
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:26