LUKSUZ

PREOSTALO JE TEK PET MJESTA NA KOJIMA ŽIVOT USRED PANDEMIJE TEČE NORMALNO Dok je pola Zemlje u karanteni, na ovim lokacijama ne mare za to

Fotografija snimljena još u travnju 2017. u znanstvenoj postaji na Južnom polu prvi put je objavljena prije 10-ak dana
 DARREN SHOOBRIDGE / AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION / AFP

Na Južnome polu, u svemiru, na dnu oceana - dok je pola svijeta u karanteni, samo je nekoliko mjesta gdje se život nastavlja unatoč pandemiji koronavirusa, piše njemačka novinska agencija dpa.

- Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Dobrih 400 kilometara dijeli ISS-a i površinu Zemlje - dovoljno daleko da se izbjegne gomila koronavirusa koji je sada zahvatio većinu svijeta. Ali čak su i astronauti morali poduzeti mjere opreza.

U četvrtak su se trojica astronauta uputila sa Zemlje na svemirsku postaju. Prije lansiranja držali su ih u strogoj izolaciji kako ne bi donijeli virus sa sobom.

- Antarktika

Znanstvenici njemačke istraživačke postaje Neumayer III na Antarktici ne trebaju se brinuti zbog zaraze koronavirusom. Devet znanstvenika ondje trenutačno provodi zimu, a ostat će odsječeni od svijeta do kraja listopada, kada će ih zamijeniti novi članovi.

- Nuklearne podmornice

Države ne vole obznanjivati gdje i kada svoje nuklearne podmornice puštaju u more. Ali kolikogod ih je u vodi, vremenski su ograničene zalihama koje mogu prevoziti. A kako su posade tijekom misija često iz psiholoških razloga pošteđene slušanja loših vijesti, moguće je da neki još nisu ni čuli za koronavirus.

- Privatne jahte

Vijesti o pandemiji navodno su neke superbogataše ponukale da se ukrcaju na svoje superjahte. Plan je jednostavan: napunite zalihama luksuzno plovilo i vežete ga u nekoj slikovitoj uvali, po mogućnosti na otoku u privatnom vlasništvu.

Jedino je pitanje pričekati dva tjedna kako bi se vidjelo je li posada bez virusa.

- Big Brother

Svatko tko je bio izoliran prije pandemije, na sigurnom je. Barem u teoriji. Primjerice, sudionici njemačkog "Big Brothera", koji su tijekom snimanja trenutne serije što je emitira Sat.1 obaviješteni da se vani širi smrtonosni virus.

No ni oni nisu sigurni: postoji mnogo načina na koje bi koronavirus mogao ući u kuću iz vanjskog svijeta, s obzirom na veliku producentsku ekipu. Ali, barem u Njemačkoj, show se nastavlja.

U Kanadi, ranije ovog mjeseca, domaćini kanadskoga Big Brothera bili su prisiljeni napustiti snimanje i show je ugašen pošto je vlada naredila zatvaranje svih tvrtki čiji rad nije nužan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 03:19