TAJNA OPERACIJA

Prepad izraelskih komandosa u Jeninu, objavljena i snimka, u bolnicu uletjeli maskirani u žene: ‘Svi su neutralizirani...‘

Jedan od ubijenih bio je član Hamasa koji je planirao još jedan napad na civile, a druga dvojica su bili umiješani u nedavno nasilje

Upad izraelskih vojnika u bolnicu u Jeninu

 Screenshot Twitter/

Izraelska vojska priopćila je u utorak da su vojnici "neutralizirali" militante Hamasa koji su se skrivali u bolnici u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali i planirali neposredan napad.

Izraelski komandosi na tajnom zadatku su se prerušili u medicinsko osoblje kako bi ušli u bolnicu na Zapadnoj obali i ubili trojicu naoružanih napadala, izvijestila je izraelska granična policija.

Tajna operacija u bolnici Ibn Sina u Jeninu izvedena je u utorak. Jedan od ubijenih bio je član Hamasa koji je planirao još jedan napad na civile 7. listopada, a druga dvojica ubijenih bili su umiješani u nedavno nasilje, rekle su izraelske vlasti, prenosi Newsweek.

Snimke nadzornih kamera koje kruže internetom navodno prikazuju raciju. Na snimci se vidi desetak tajnih vojnika, od kojih je troje u ženskoj odjeći, te dvoje odjeveno kao medicinsko osoblje. Pripadnici specijalne jedinice nosili su lažne brade.

Svi drže oružje dok se kreću bolničkim hodnikom.

Snimku je podijelila palestinska novinska agencija Quds na X-u (bivši Twitter), a oni su i identificirali trojicu ubijenih muškaraca. Uz snimku piše: ‘U trenutku kada su se tajne snage iz izraelske okupacijske vojske, prerušene u medicinsko osoblje, jutros ušuljale u bolnicu Ibn Sina u Jeninu i ubile trojicu palestinskih mladića: Mohammada Jalamneha, za kojeg je vojska rekla da je imao kontakte sa sjedištem Hamasa u inozemstvu i da je planirao "napad inspiriran masakrom 7. listopada", te braću Basila i Mohammada al-Ghazawi.‘

Na snimci se vidi kako jedan muškarac u smeđoj odjeći lijevom rukom nosi invalidska kolica, a u desnoj drži pušku. Trojac je slijedilo još njih, a na snimci se vidi kako neki od njih zadržavaju čovjeka koji leži na podu i drži ruke na glavi.

Zatim upada još vojnika kroz vrata na kraju hodnika, s oružjem. Ukupno se na snimci vidi najmanje 12 naoružanih tajnih vojnika kako prolaze kroz hodnik. Do kraja snimke u hodniku ostaje samo čovjek koji kleči uza zid.

Slike iz unutrašnjosti bolnice nakon napada prikazuju bolnički krevet prekriven krvlju, a na jastuku se vidi rupa od metka. Druge fotografije prikazuju tijela trojice muškaraca u bolničkoj mrtvačnici.

Jedan od trojice ubijenih bio je u bolnici na liječenju zbog paralizirane noge, a prema fotografijama se čini da je jedan od njih upucan u bolničkom krevetu, a druga dvojica na improviziranim krevetima.

"Jalamneh je planirao izvesti teroristički napad u bliskoj budućnosti i koristio je bolnicu kao skrovište te je stoga neutraliziran", rekla je vojska.

Vojska je odbila reći jesu li trojica ubijena, ali je radio Glas Palestine izvijestio da su trojica Palestinaca ubijena u bolnici.

Zapadna obala, među područjima gdje Palestinci traže državnost, doživjela je val nasilja od napada 7. listopada, okidača za rat u Gazi između Izraela i Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 21:20