RASKOL OKO MIGRANATA

Prepirka šefa EU parlamenta i Janeza Janše zbog afganistanskih izbjeglica: ‘Strateška greška...‘

Sassoli je dodao da Janša o tom pitanju ne može govoriti u ime Europske unije premda Slovenija u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a
David Sassoli
 Patrick Hertzog/AFP

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli kritizirao je izjavu slovenskog premijera Janeza Janše koji je rekao da EU neće dopustiti "humanitarne koridore" iz Afganistana prema Europi jer bi ponovila "stratešku grešku" koju je napravila 2015. godine primanjem izbjeglica iz Sirije.

"Naše institucije nastoje ustanoviti kakva solidarnost je potrebna za sve one koje ugrožava novi afganistanski režim, a ne samo za Afganistance koji su surađivali s Europskom unijom", kazao je Sassoli u izjavi za talijansku televiziju RAI, prenose slovenski mediji u ponedjeljak.

Sassoli je dodao da Janša o tom pitanju ne može govoriti u ime Europske unije premda Slovenija u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a, te da je o problematici Afganistana potrebna rasprava s institucijama EU-a kako bi se razmotrili slijedeći koraci.

image
David Sassoli
Patrick Hertzog/AFP

"Sve države članice se osjećaju upletenima u stanje u Afganistanu i jasno je da moramo pokazati solidarnost", naveo je Sassoli.

Reagirajući na njegovu izjavu, Janša je na svom Twitteru istaknuo da je iz Afganistana potrebno primiti samo pojedince koji su pomagali EU-u za vrijeme operacije NATO saveza, a da je potrebna solidarnost i pomoć članicama koje štite vanjsku granicu EU-a, dok bi dopuštanje masovne migracije iz Afganistana bio pogrešan potez.

Po riječima slovenskog premijera, o samim članicama EU-a ovisi žele li primiti još jedan migracijski val.

"Trenutno o tome što učiniti nemamo suglasnosti, a zapravo niti bilo kakve većine. Solidarnost već izražavamo prema onima koji su s nama surađivali", naveo je Janša u odgovoru Sassoliju.

Slovenija je izrazila spremnost da primi i dade azil petero osoba iz skupine od 400 do 500 Afganistanaca koji su radili za EU. Istu zaštitu ponudila je i dvjema obiteljima Afganistanaca koji su radili za pripadnike slovenske vojske u Afganistanu, a riječ je o ukupno 14 osoba, od kojih su neke već doputovale u Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 03:17