SVE SE PROMIJENILO

Prepoznajete li ovu mladu ženu? Sinoć je bila na Oscarima, a nedavno je proživljavala pakao!

- Bok, ja sam Mia Schem, 21-godišnjakinja iz Shohama i trenutno se nalazim u Gazi, rekla je na snimci

Mia Schem

 Monica Schipper/Getty Images/Profimedia/Monica Schipper/getty Images/profimedia

Francusko-izraelska partijanerica Mia Schem, koju je Hamas držao kao taoca gotovo dva mjeseca, viđena je na zabavi Eltona Johna u Los Angelesu organiziranoj povodom dodjele Oscara, piše Daily Mail.

Schem (21) još uvijek nosi debeli crni gips nakon što su je napadači upucali u ruku, a za posebnu prigodu odjenula je bijelu haljinu na koji je dodala zlatni broš kojim želi podići svijest o taocima koji se još uvijek nalaze u Gazi. Tattoo umjetnica provela je 54 dana kao zatvorenica u palestinskoj enklavi.

image
Monica Schipper/Getty Images/Profimedia/Monica Schipper/getty Images/profimedia

21-godišnjakinja je upucana i oteta s festivala u južnom Izraelu 7. listopada, a puštena je 30. listopada u sklopu razmjene taoca. U SAD je stigla prošlog tjedna kako bi prisustvovala govoru predsjednika Joea Bidena, te je zatim otputovala u Los Angeles gdje se pridružila 32. zabavi na kojoj se gledaju Oscari u organizaciji Zaklade Eltona Johna.

Na naslovnice je dospjela jer je bila prva među prvim viđenim taocima na snimci unutar Gaze kad je na ruci nosila krvavi zavoj. Tvrdi da je kasnije operirana u zatočeništvu te da je operaciju odradio veterinar. Na snimci je na hebrejskom rekla da je sve u redu te da joj je pružena liječnička pomoć zbog ozljeda.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

- Bok, ja sam Mia Schem, 21-godišnjakinja iz Shohama i trenutno se nalazim u Gazi. Teško sam ozlijeđena zbog čega su mi u bolnici tri sata operirali ruku. Brinu se o meni, daju mi lijekove i sve je u redu, rekla je tada iz zatočeništva.

Prije nego što je oslobođena, natjerali su je da snimi još jednu snimku u kojoj je rekla da su ljudi prema njoj jako dobri i ljubazni, da je hrana dobra kao i sve ostalo. Bilo je to dosta čudno s obzirom na to da su se ranije javili neki taoci koji su izgubili čak 10 kilograma u manje od dva mjeseca zatočeništva za što se okrivljuje loša prehrana i neprikladna medicinska skrb.

image
Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Nakon što je oslobođena, brzo je promijenila priču i priznala kako je bila prisiljena na te snimke. Rekla je kako joj je važno prenijeti istinu o onome što se događa u Gazi i što je proživjela.

- Prošla sam holokaust. Svi tamo su teroristi. Cijelo vrijeme sam se osjećala kao životinja u zoološkom vrtu, rekla je Schem.

U napadu 7. listopada iz južnog Izraela oteto je oko 240 ljudi, a više od 1200 ih je ubijeno. Tijekom jednotjednog primirja oslobođeno je 100 taoca, dok je zaključno s 1. prosincem oslobođeno 110 taoca - samo žene i djeca. Neki su taoci preminuli u tjednima koji su uslijedili nakon napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:10