NOVI DOKAZI

Prepuna sudnica u L.A.-u, nastavljeno suđenje Weinsteinu: ‘Evo njegova fotka s Hillary Clinton, o tome vam pričamo‘

‘Bojala sam se da će se, ako ne budem dobra, nešto dogoditi u sobi ili izvan sobe zbog njegove moći‘, rekla je jedna glumica

Harvey Weinstein

 Etienne Laurent/Afp

Harvey Weinstein koristio se svojom moći i utjecajem u Hollywoodu da siluje žene, koje su se bojale za svoje karijere ako mu se odupru, rečeno je u ponedjeljak na sudu u Los Angelesu.

Filmski mogul iskorištavao je svoju fizičku veličinu i svoju poziciju „kralja” filmske industrije da napada svoje žrtve u hotelskim sobama, reklo je tužiteljstvo, na početku iznošenja dokaza na dvomjesečnom suđenju.

„Bojale su se da bi im mogao uništiti karijere ako prijave što je učinio”, rekao je pomoćnik okružnog tužitelja Paul Thompson pred prepunom sudnicom.

Thompson je rekao da će porotnici čuti iskaze osam žena koje je napao producent „Pulp Fictiona”, kojeg se smatra zaslužnim za karijere nekih od najvećih imena u industriji uključujući Quentina Tarantina, Bena Afflecka, Matta Damona i Gwyneth Paltrow.

„Svaka od tih žena istupila je neovisno o drugima i nisu znale jedna za drugu”, rekao je.

Prikazavši fotografiju Weinsteina i bivše prve dame Hillary Clinton, Thompson je rekao da je on imao „utjecaja kod predsjedničkih kandidata”.

Thompson je citirao neke žrtve koje su ga opisale kao „najmoćnijeg čovjeka u industriji” i „kralja”.

„Pitala sam se bih li jednostavno trebala pobjeći, ali on je velik čovjek”, rekla je jedna žena. „On je velik. Širok. Pretio. Dominantan”, rekla je druga.

„Željela sam i dalje raditi u Hollywoodu pa sam se bojala učiniti bilo što zbog toga”, rekla je jedna žena.

„Bojala sam se da će se, ako ne budem dobra, nešto dogoditi u sobi ili izvan sobe zbog njegove moći u industriji”, rekla je druga.

Žene se u slučaju naziva „Jane Doe” kako bi im se zaštitio identitet, ali jedna je javno imenovana kao Jennifer Siebel Newsom, supruga guvernera Kalifornije Gavina Newsoma.

#MeToo

Weinstein, koji je producirao „Engleskog pacijenta” i "Dobrog Willa Huntinga”, već služi 23-godišnju kaznu zatvora u New Yorku gdje je osuđen zbog niza seksualnih kaznenih djela.

Sada je suočen s još 11 optužbi žena zbog silovanja u hotelima na Beverly Hillsu i Los Angelesu od 2004. do 2013. godine.

Bude li proglašen krivim, Weinstein, koji se izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki, mogao bi dobiti još 100 godina iza rešetaka.

Optužbe protiv njega eksplodirale su u listopadu 2017., a presuda u New Yorku 2020. bila je prekretnica u pokretu #MeToo.

U lipnju je izgubio u pokušaju da tu presudu poništi.

Britanski tužitelji odvojeno su ga optužili za napad na ženu u Londonu 1996. godine.

Ukupno gotovo 90 žena među kojima su Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow i Salma Hayek optužuju Weinsteina za uznemiravanje ili zlostavljanje.

Weinstein tvrdi da su svi ti susreti bili dobrovoljni, a njegov odvjetnik prije je rekao da su optužbe u Los Angelesu „od prije puno godina” i da „ne mogu biti dokazane forenzički” ni „vjerodostojnim svjedocima”.

Slavni producent i njegov brat Bob bili su najmoćniji ljudi Hollywooda prije nego su se pojavile te optužbe.

Osnovali su Miramax Films, distribucijsku tvrtku nazvanu po njihovim roditeljima Miriam i Maxu 1979. godine. Prodali su se Disneyju 1993. godine.

Jedan od njihovih hitova je „Zaljubljeni Shakespeare” za koji je Weinstein podijelio Oscara za najbolji film.

Njegovi filmovi bili su nominirani više od 300 puta za Oscara i osvojili su 81 kipić.

„Ona je rekla”, film o novinskoj istrazi protiv Weinsteina iz 2017. koja je dovela do njegova pada, počet će se prikazivati u SAD-u 18. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:54