TREND ODLASKA

Prerađivačka industrija traži zadržavanje radnika iz BiH i lakši uvoz radne snage

Iz udruženja prerađivačke industrije upozoravaju da već sada nedostatak radne snage ugrožava poslovanje brojnih kompanija

Mostar

 Cristea Emi/Panthermedia/Profimedia

Predstavnici iz prerađivačke industrije u Federaciji BiH zatražili su u utorak od vlasti da omogući jednostavniji uvoz radne snage te poduzme mjere kako bi se zaustavio trend odlaska radno sposobnih ljudi, koji već sada ugrožava normalno funkcioniranje brojnih kompanija.

Kako je priopćeno iz Gospodarske komore Federacije BiH, čije je sjedište u Mostaru, predstavnici udruženja metalne i elektroindustrije, tekstilne, kožarsko-prerađivačke i gumarske industrije, kemijske industrije i industrije plastike, zatim udruženja šumarstva i drvne industrije, kao i industrije upozorili su da im najveći problem predstavlja nedostatak radne snage, odnosno odljev radno sposobnog stanovništva.

"Istaknuto je da je potrebno izraditi programe za zadržavanje radne snage i osiguranje uvjeta za vraćanje bosanskohercegovačkih državljana iz inozemstva", navodi se u priopćenju.

Gospodarstvenici su pozvali Vladu Federacije BiH da pomogne u zadržavanju domaćih radnika te olakša uvjete za uvoz potrebne radne snage. Iz udruženja prerađivačke industrije upozoravaju da već sada nedostatak radne snage ugrožava poslovanje brojnih kompanija.

Prema službenim podacima, samo u šest posljednjih godina BiH je napustilo više od pola milijuna osoba.

Gospodarstvenici traže i da se spriječi poskupljenje električne energije nakon što je Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu najavila da će povećati cijenu električne energije za 125 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25