PACKA ORBANU

Presedan u Europskom parlamentu, Mađarska ocijenjena ‘nepotpunom demokracijom‘: ‘Uskratite im novac za oporavak‘

Ondje vlada hibridni režim izborne autokracije tj. ustavni sustav u kojem se odvijaju izbori, ali nema poštovanja demokratskih normi

Viktor Orban

 Bart Maat/Anp Via Afp

Europski parlament velikom je većinom glasova usvojio izvještaj u kojem se navodi da Mađarsku, članicu Europske unije od 2004. godine, više ne smatra "potpunom demokracijom". Izvještaj je presedan i ovo je prvi put u povijesti Europske unije da Parlament, koji sebe smatra najdemokratskijom institucijom EU, u kojoj sjede izabrani predstavnici građana, jednu članicu ocjenjuje kao zemlju koja nije potpuno demokratska.

U izvještaju Europskog parlamenta navodi se da se vladavina prava u Mađarskoj pogoršala u tolikoj mjeri da je ta država sada postala "izborna autokracija". Štoviše, Europski parlament kritizirao je i druge institucije Europske unije - Vijeće i Komisiju - za nedjelovanje jer smatra da je ono potaknulo nazadovanje u Mađarskoj. Parlament je zatražio da se Mađarskoj uskrate sredstva iz programa oporavka sve dok ta zemlja ne implementira preporuke Europske unije i sudske odluke.

Iako je pokrenut postupak iz članka 7 Ugovora EU u slučaju Mađarske, što može dovesti do ukidanja prava glasa za tu državu u Vijeću Europske unije, s postupkom se nije išlo dalje. Parlament optužuje i Vijeće da time samo "krši načela vladavine prava".

U izvještaju Europskog parlamenta osuđuju se "namjerni i sustavni napori mađarske vlade" da ugrozi europske vrijednosti te se zahtijevaju rezultati u postupku iz članka 7. Nedostatak odlučnog djelovanja EU pridonio je nastanku "hibridnog režima izborne autokracije" tj. ustavnog sustava u kojem se odvijaju izbori, ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu.

Izvješće je usvojeno u četvrtak s 433 glasova za, 123 protiv te uz 28 suzdržanih. Europski parlament žali zbog nemogućnosti Vijeća da ostvari značajan napredak u borbi protiv nazadovanja demokracije. Zastupnici smatraju da bi Vijeće svakim daljnjim odgađanjem djelovanja u skladu s pravilima iz članka 7 za zaštitu vrijednosti Europske unije u Mađarskoj i sâmo kršilo načela vladavine prava.

Europarlamentarci pozivaju Komisiju da u potpunosti iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju, a posebno Uredbu o proračunskoj uvjetovanosti. Budući da su vrijednosti EU posebno ugrožene ruskim ratom protiv Ukrajine i ruskim djelovanjem protiv EU, zastupnici također pozivaju Komisiju da isključi Mađarsku i iz financiranja kohezijskih programa koji doprinose zloupotrebi sredstava EU ili kršenju vladavine prava.

Neovisnost pravosuđa, korupcija i ljudske slobode i dalje su ključni razlozi za zabrinutost Europskog parlamenta.

Četiri godine nakon izvješća kojim je aktiviran postupak iz članka 7, zastupnici su i dalje zabrinuti zbog nekoliko političkih područja povezanih s demokracijom i temeljnim pravima u Mađarskoj. Među ostalim, riječ je o funkcioniranju ustavnog i izbornog sustava, neovisnosti pravosuđa, korupciji i sukobu interesa te slobodi izražavanja, što uključuje i medijski pluralizam. Problematične su i akademske slobode, sloboda vjeroispovijesti, udruživanja, prava na jednako postupanje, uključujući prava LGBTIQ osoba, manjina, kao i prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica.

Sve češće kritike koje se upućuju Mađarskoj za kršenje načela temeljnih prava i vladavine prava te neovisnosti sudstva postaju neugodne za Europsku uniju čije postojanje je zasnovano na načelima demokracije. Europska unija sebe smatra savezom najdemokratskijih država svijeta, pa je ovaj izvještaj Europskog parlamenta velik udarac jer jednu od članica više ne smatra zemljom pune demokracije.

U svojem govoru o stanju Unije i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla da EU, dok promiče svoje vrijednosti u svijetu, mora osigurati da se iste vrijednosti poštuju i u samoj Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 15:46