MOGU SE ŽALITI

Presedan u zemlji s najvećom slobodom medija: Finski novinari proglašeni krivima za odavanje državnih tajni

‘Ako sud u Finskoj goni novinare zbog izvještavanja o pitanjima nacionalne sigurnosti, kakvu poruku to šalje niže rangiranim zemljama‘

Helsinki

 Karol Kozlowski/Robert Harding RF/robertharding via AFP

Sud u Finskoj u petak je presudio da su dvoje novinara najvećeg dnevnog lista Helsingin Sanomat krivi za objavljivanje tajnih vojnih podataka, u rijetkom kaznenom slučaju ograničavanja slobode medija u toj nordijskoj zemlji.

Okružni sud u Helsinkiju kaznio je Tuoma Pietilainena, glavnog autora izvješća "Najtajnovitije mjesto u Finskoj" iz 2017., a njegova kolegica Laura Halminen, iako proglašena krivom, prošla je bez kazne zbog sporedne uloge u novinskom članku.

Finska je godinama na samom vrhu zemalja s najvećom slobodom medija prema ocjeni Novinara bez granica (RSF), ali je prošle godine pala na peto mjesto na listi 180 zemalja, djelomično i zbog spomenutog slučaja.

"Ako sud u Finskoj, zemlji koja je najviše rangirana prema indeksu slobode medija, goni novinare zbog izvještavanja o pitanjima nacionalne sigurnosti, kakvu poruku to šalje niže rangiranim zemljama", pita se u izjavi RSF i dodaje da se radi o "opasnom presedanu".

U izvješću lista Helsingin Sanomat bili su objavljeni deset godina stari podaci o lokaciji i zadacima obavještajne jedinice obrambenih snaga, u trenutku kad je parlament raspravljao treba li proširiti svoje ovlasti u pogledu nadzora privatnih podataka na digitalnim mrežama.

Sud je u priopćenju naveo da su novine javnosti obznanile "informacije vezane uz vojnu obavještajnu službu s oznakom stroge tajnosti, a poradi finske vanjske sigurnosti".

Sud je također presudio da objavljeni podaci nemaju nikakve veze sa zakonom o kojem je raspravljao parlament i da novinski članak nije otkrio nikakve probleme ili zloporabe koje bi opravdale objavljivanje teksta.

Glavni urednik dnevnog lista Helsingin Sanomat, Antero Mukka, rekao je kako je razočaran presudom i da je usprkos blagoj kazni nanesena šteta slobodi medija.

Novinari se mogu žaliti na presudu. Tužitelji su za novinare, ali i glavnog urednika, tražili uvjetnu kaznu zatvora od najmanje 18 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:23