ZASTRAŠUJUĆE

Presretnuti poziv razotkrio jezivu istinu: ‘Pa oni imaju HIV, tumore... A pogledajte što im rade!‘

Glas koji se čuje identificiran je kao pripadnik 5. motorizirane streljačke brigade

Ruski vojnik; ilustracija

 Sergey Pivovarov/Sputnik/Profimedia/Sergey Pivovarov/sputnik/profimedia

Ukrajinska vojna obavještajna služba nedavno je objavila audio zapis, kako su rekli, presretnutog telefonskog poziva u kojem ruski vojnik optužuje svoje zapovjednike da su jako bolesne vojnike iz njegove jedinice poslali na prvu crtu bojišnice kako bi tamo poslužili kao topovsko meso.

Audio zapis je izvorno objavila ukrajinska vojna obavještajna uprava (GOR) na svojem Telegram kanalu 30. siječnja, no Kyiv Post je razgovor objavio u svojem članku od utorka.

Newsweek nije mogao neovisno potvrditi autentičnost poziva, a e-mailom su kontaktirali i rusko Ministarstvo obrane te od njih tražili komentar.

GUR redovito objavljuje audio zapise onoga za što kaže da su presretnuti pozivi ruskih vojnika. Tim pozivima se uglavnom dokazuje nizak moral među Putinovim snagama u Ukrajini. U prosincu je GUR podijelio sličnu snimku dvojice ruskih vojnika koji se žale na uvjete u vojsci i razmatraju da pokrenu pobunu protiv Kremlja.

U opisu snimke ukrajinska agencija je vojnika čiji se glas čuje identificirala kao pripadnika 5. motorizirane streljačke brigade.

Prema prijevodu Kyiv Posta, vojnik kaže kako su njegove suborce koji boluju od tuberkuloze ili AIDS-a poslali da se bore ispred zdravijih vojnike.

Govoreći s nekom drugom osobom, vojnik kaže kako su zapovjednici ‘izgubili čitavu je*enu jedinicu i glupo ih pobacali u vatru kao topovsko meso‘.

Vojnik čiji se glas čuje na snimci također kaže i kako sâm boluje od HIV-a i dodaje kako su mnogi vojnici pozvani iz ruske južne vojne oblasti Rostov na Donu, ozbiljno bolesni.

‘Tamo je 16 ljudi koji imaju hepatitis, vjerojatno tuberkulozu, neku plućnu bolest, tumore u glavama, a još su dvojica zaražena HIV-om‘, kaže vojnik.

Rekao je i kako je promjena u temperaturi dovela do toga da njihov imunološki sistem podivlja zbog virusa koji nose.

Dodao je i kako su vojnici koji su se borili na prvoj crti i preživjeli, kasnije stavljeni u rezervu, no nisu dobili novac koji im je obećan.

‘Dva dana kasnije, došao je neki čovjek kojeg nikada prije nisam vidio. Rekao je: ‘Dečki, ako sada napišete izvješće i u njemu kažete kako nemate zamjerki na vodstvo ovog bataljuna, ići ćete kući. Ali zapamtite, neće vidjeti plaću za siječanj.‘‘

‘Pomislio sam, je*i ga. Ne bi tu plaću ni dobio‘, nastavio je vojnik. ‘Vikali su na mene u selu Novotroitske da će me kazniti i da će me ponovno baciti na front.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:38