JEZIVI ZLOČINI

Presretnuti pozivi ruskih vojnika: ‘Mama, mi ih ne zatvaramo. Mi ih sve ubijamo. Leže i gore...‘

Presretnutih 2000 poziva otkrilo je dosad relativno neopisanu stranu rata iz perspektive ruskih vojnika

Ruski vojnik/Ilustracija

 Alexander Nemenov/Afp

Razgovori između ruskih vojnika u Ukrajini i njihovih obitelji otkriveni su nakon što je Associated Press identificirao više od 2000 telefonskih poziva.

Pozive su uputili vojnici u jedinici za koju ukrajinski tužitelji tvrde da je počinila ratne zločine u Buči - gradu kraj Kijeva koji je postao rani simbol ruskih zločina.

Oni pokazuju koliko su mladi vojnici - i njihova zemlja - bili duboko nespremni za rat, a mnogi su se pridružili vojsci jer im je trebao novac.

Rečeno im je da će biti dočekani kao heroji zbog oslobađanja Ukrajine od ‘nacističkih tlačitelja te njihovih zapadnih podupiratelja‘, kao i da će Kijev pasti bez krvoprolića u roku od tjedan dana.

Presretnuti pozivi otkrili su dosad relativno neopisanu stranu rata iz perspektive ruskih vojnika.

Jedni su svojim majkama pričali o tinejdžeru iz Ukrajine kojemu su odsječene uši, a drugi o tome kako moderno oružje može uništiti ljudsko tijelo, tako da se nema više što sahraniti.

Jedan vojnik, čije je ime promijenjeno u Leonid, čuo se kako govori svojoj majci: "Pucali smo iz tenkova, mitraljeza i pušaka. Nismo imali gubitaka. Uništili smo njihova četiri tenka. Bilo je mrtvih tijela koja su ležala okolo i gorjela. Dakle, pobijedili smo."

Usputno joj nastavlja pričati o pljački, a ona isprva ne može vjerovati da krade. No njemu je to postalo normalno.

AP je razgovor prenio od riječi do riječi:

Majka: "Dakle, svi su ljudi otišli, zar ne? Vi ih ne pljačkate, zar ne? Niste valjda ulazili u tuđe kuće?"

Leonid: "Naravno da jesmo, mama. Jesi li luda?"

Majka: "Oh, jesi. Što uzimaš odatle?"

Leonid: "Uzimamo hranu, posteljinu, jastuke. Deke, vilice, žlice, tave."

Također govori svojoj majci o strahu odlaska u patrolu jer ne zna na što ili koga će naići. Potom opisuje korištenje smrtonosne sile pri najmanjoj provokaciji od strane bilo koga.

Leonid joj objašnjava da je civilima rečeno da bježe ili da se sklone u podrume, ‘tako da svatko tko je bio vani ne smije biti pravi civil‘.

Leonid: "Bio je jedan zarobljenik, momak od 18 godina. Prvo su mu pucali u nogu. Zatim su mu odsjekli uši. Nakon toga je sve priznao i ubili su ga."

"Mi ih ne zatvaramo. Mi ih sve ubijamo", priznao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:37