BRUTALNA OTMICA

‘Prestani pisati ta sranja!‘: Ruski novinar pretučen i bačen u podrum nakon napisa o tvrtki moćnog biznismena

On je incident prijavio policiji, no policija je odbila evidentirati njegovu prijavu ‘zbog nedostatka dokaza‘

Borbeni dron Lancet

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ruski novinar je otet i napadnut prošlog vikenda u gradu Iževsku, javlja Telegramov informativni kanal Izhevsky Venik, na kojem taj novinar radi.

U noći na 27. siječnja, Alexander Skvortsov je navodno napustio svoj dom kako bi od izvora dobio neke ekskluzivne informacije. Zatim je bio prisiljen ući u automobil gdje su mu prekrili oči, zalijepili traku preko usta i vezali ruke, izvještava taj Telegram kanal, prenosi Meduza. Napadači su ga zatim odveli, navodno, u podrum.

Tamo mu je jedan od otmičara objasnio da mora ‘prestati pisati sranja o uglednim ljudima i proizvođaču dronova Zala Aero‘. Kako bi bili sigurni da je novinar shvatio poruku, pretukli su ga i prijetili da će nauditi njegovim najmilijima i cijelom timu s kojim radi.

Nakon što je Skvortsov cjeli dan proveo u podrumu, otmičari su ga vratili na mjesto s kojeg su ga oteli. On je incident prijavio policiji, no policija je odbila evidentirati njegovu prijavu ‘zbog nedostatka dokaza‘.

Navodno su i drugi novinari Izhevsky Venika primali prijeteće pozive i poruke: - Nemamo nikakvih načina i sredstava da se suprotstavimo Zala Aeru, tako da zasad objavljujemo naš rad, napisali su.

Zala Aero je podružnica Kalashnikova u vlasništvu ruskog biznismena Aleksandra Zaharova, dizajnera borbene bespilotne letjelice Lancet koju su ruske snage koristile u Ukrajini. U prosincu 2023. je britanska vlada uvela sankcije protiv Zaharova i njegove obitelji.

Nezavisni list iStories je izvijestio da Zaharov posjeduje stan u Londonu te da jedan od njegovih sinova živi u inozemstvu i radi na Institutu UN-a za istraživanje razoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:18